Situation Malmö

’Allå, ’allå, ’emliga moskén

’Allå, ’allå, ’emliga moskén
maj 15
07:44 2017

Nima Gholam Ali Pour berättar om hur Skandinaviens största moské öppnades i Malmö under total mediemörkläggning av svenska medier, samtidigt som socialdemokratiska politiker var på plats med representanter från den qatariska diktaturen.

Den 3 maj publicerade Qatar News Agency, som drivs av qatariska staten, en artikel där man menade att en av Qatars statliga myndigheter, Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, har öppnat Skandinaviens största moské i Malmö. Enligt artikeln så byggdes moskén av Qatar och kostade 3 miljoner euro eller 29 miljoner kr.

Trots att en diktatur byggde Skandinaviens största moské i Sveriges tredje största stad så var det inte en enda svensk tidning som skrev ett ord om detta. Att Skandinaviens största moské byggdes i Sverige kunde man läsa om i utländska tidningar och i alternativa medier i Sverige. Det innebär att om man endast skulle läsa tidningar som Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan så skulle man inte ha den allmänbildning som krävs för att veta att Skandinaviens största moské faktiskt ligger i Malmö.

Vare sig man är kritisk till islams inflytande i det svenska samhället eller inte, så tycker nog alla att det är märkligt att tidningar inte skriver en enda artikel om att man har byggt Skandinaviens största moské i Malmö. Denna moské är en byggnad där 2000 människor får plats. Det är inte så att malmöborna skulle missa den. Det är inte heller så att man skulle tro att det var världens största toalett eller fritidsgård. När Skandinaviens största moské dyker upp som ens granne så förväntar man sig några rader i tidningarna. Så fungerar det i normala länder med normala medier och normala journalister. Man kan säga att medier genom sin mörkläggning skapade en misstänksamhet gentemot Umm Al-Mu’minin Khadijah-moskén som inte kommer att försvinna på ett tag.

Sydsvenskan skrev en artikel 2012 där man menade att ett ”muslimskt kulturcenter” skulle byggas på Danska vägen i Malmö. Det står ingenting i den artikeln om att Qatar skulle bygga den eller att den skulle vara Skandinaviens största moské. Sedan dess har man inte skrivit någonting om detta ”muslimska kulturcenter”.

Nu är det inte så att det var helt och hållet hemligt att man skulle öppna Skandinaviens största moské i Malmö. Utländska medier visste om det. Alternativa medier visste om det. Socialdemokraterna i Malmö visste om det också eftersom fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr(S) var med och höll tal när moskén öppnades. I en video som organisationen Wakf, som driver moskén, har lagt upp så kan man höra Trollmyr säga bland annat följande i sitt tal:

”Vi är en ung, global och modern stad. En smältdeg utav kulturer och människor från hela världen möts. Och öppenhet är erat ledord men det är också Malmö stads ledord, och där ser jag att det kan vara samarbete framför oss.”

På plats för att lyssna på Frida Trollmyr fanns även representanter för diktaturen Qatar, som senare höll tal själva. Socialdemokraterna i Malmö verkar länge ha varit inblandade i byggandet av denna moské. I en youtube-film som dokumenterar byggandet av moskén kan man se en bild av Ilmar Reepalu.

Förutom att moskén är Skandinaviens största moské så har Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, den qatariska myndigheten som öppnade moskén, kopplingar till muslimska hatpredikanter som uppmanar till mord på olika religiösa grupper. Dessutom är Qatars ständiga stöd till jihadistiska terroristgrupper ett känt faktum. En enorm moské byggd av Qatar och invigd av en myndighet med kopplingar till hatpredikanter borde egentligen dra till sig mediernas intresse. Istället så ser vi socialdemokratiska politiker välkomna en sådan moské.

Organisationen som driver Umm Al-Mu’minin Khadijah-moskén, Wakf, har kontaktat mig efter att jag har skrivit i sociala medier om att Malmö fått Skandinaviens största moské. De menar att Qatar är bara en ”delfinansiär” eftersom ”de stora kostnaderna kan inte vanliga medborgare stå för”. Dessutom menar representanten för Wakf att moskén har ”inget att dölja”. Representanten menar också att moskén ”kan inte ta ansvar för vad andra länder gör”. Representanten skriver också följande:

”Vi är helt fristående och styrs av medlemmarna i Sverige. Qatar lägger sig inte i varken val av styrelse eller vårt koncept. Vi har det i stadgan att vara politiskt obundna.”

Det är deras version och det är viktigt att även det kommer fram. Då vi saknar fungerande medier i Sverige måste vi lyssna på varandra lite mer, även om vi har olika värderingar. Däremot har jag personligen svårt att tro att Qatar, som är känd för att stödja jihadister, av god vilja bygger en enorm moské i Malmö. Dessutom är det alltid omoraliskt att ta emot pengar från en diktatur som stödjer terroristgrupper. Hur stor trovärdighet skulle jag ha om jag tog emot pengar från mullorna i Iran?

Det finns hur mycket som helst att säga om denna händelse. Jag skulle helst vilja fokusera på tre saker. Det första är att vi inte kan lita på våra medier. Att alla våra medier efter ett islamistiskt terrordåd i Stockholm helt och hållet missar det faktum att ett land som stödjer islamistisk terrorism öppnar Skandinaviens största moské i Malmö säger bara en sak: Vi kan inte lita på våra medier. Jag har ingen aning om vad de sysslar med. Jag tänker inte rabbla upp konspirationsteorier. Men som kommunpolitiker vet jag nu att de etablerade medierna inte kommer informera mig om att Skandinaviens största moské byggs i den stad där jag är kommunpolitiker.

Det andra är att Socialdemokraterna i Malmö inte kan skilja mellan demokrati och diktatur. När socialdemokraten Frida Trollmyr ställer sig framför representanter från diktaturen Qatar, i en byggnad som byggts med qatariska pengar, och pratar om öppenhet, så vet jag att jag inte delar hennes värdegrund. Jag skulle nog vilja fråga fru Trollmyr: Vilken kvinnosyn tror du att herrarna framför dig sprider egentligen? Vilken människosyn sprider herrarna framför dig när den qatariska myndigheten som är med och öppnar moskén, har samarbete med hatpredikanter?

Det handlar om en total brist på omdöme och avsaknad av principer. Ett sådant parti som Socialdemokraterna kan aldrig prata om svenska värderingar, för de vet inte vad det innebär.

Den tredje och sista saken som jag vill ta upp är att mediernas beteende i det här fallet har för alltid misstänkliggjort denna moské i malmöbornas ögon. Det är medierna som genom sitt beteende vänder grupper mot varandra. Den hemliga moskén är mediernas konstruktion.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner