Situation Malmö

Bassem Nasr är skyldig Malmöborna en ursäkt

Bassem Nasr är skyldig Malmöborna en ursäkt
juni 26
07:33 2018

Nima Gholam Ali Pour vill veta hur en person som bjöd in en antisemitisk terroristorganisation till Malmö kan stå som andranamn på Miljöpartiets kommunfullmäktigelista.

Den 19 juni var det budgetdebatt i Malmös kommunfullmäktige. Precis efter att jag höll ett anförande om demokrati så gick Miljöpartiets Bassem Nasr upp i talarstolen och började kasta ur sig rasist- och nazist-anklagelser mot SD:

”Det rasistiska partiet växer i Sverige och i Malmö. Nu är det på riktigt. Det här partiet som vi har i Sverige, Sverigedemokraterna alltså, har sina rötter i nazismen. Det här är ett parti vars ledande företrädare sprider antisemitism, islamofobi och afrofobi. Det här är ett parti som i sitt partiprogram skriver att olika etniciteter är olika nedärvda essenser.”

Vi kan bortse från ironin att alla dessa rasist-anklagelser kommer precis efter att en Sverigedemokrat som är född i Iran talat och vi kan även bortse från alla felaktigheter som Bassem Nasr nämner om SD och dess principprogram. Det som är viktigt att diskutera är hur en person som en gång i tiden bjöd in den antisemitiska terroristorganisationen Hamas till Malmö nu kastar rasist- och nazist-anklagelser åt alla håll.

I april 2006 så bjöd Bassem Nasr terroristorganisationen Hamas till Malmö. I en artikel från Sydsvenskan från 2007 beskrivs Bassem Nasr på följande sätt:

”Som vice ordförande för Palestinska föreningen har Bassem Nasr under flera år tagit Hamas i försvar. Han har bjudit in ledande Hamaspolitiker till Malmö och har sett det som kontraproduktivt av omvärlden att isolera Hamas.”

Hamas är en organisation vars stadgar är fylld med antisemitiska konspirationsteorier. 2017 antog Hamas en ny stadgar men när Bassem Nasr bjöd in Hamas till Malmö så hade terroristorganisationen en stadgar fylld med rasism. Men detta verkade inte vara ett problem för Bassem Nasr som enligt Sydsvenskan hade tagit Hamas i försvar under flera år.

2008 skriver Bassem Nasr i Skånska Dagbladet:

”Faktum är att det inte finns enda israelisk premiärminister genom historien som har haft så lite på blod på sina händer som den iranska presidenten.”

Detta uttalande gjordes av Bassem Nasr när den mycket hårdföra och aggressiva Mahmoud Ahmadinejad var president i Iran. Nasr menar på fullaste allvar att en regeringschef i en islamistisk diktatur har inte lika mycket ”blod på sina händer” som någon israelisk premiärminister. Med tanke på att endast Kina genomför fler avrättningar än Iran så är det ett märkligt uttalande. Iran är även ett land där domstolar dömer minderåriga till döden.

Bassem Nasr polisanmälde Sverigedemokraterna för hets mot folkgrupp när Sverigedemokraternas ungdomsförbund 2006 publicerade några av Jyllands-Postens Muhammed-karikatyrer. Då skrev Bassem Nasr i ett pressmeddelande:

”En av bilderna föreställer en man med arabiskt utseende som bär en bomb på huvudet. Bilden visar en schablonbild av araber och därmed anses de hysa missaktning mot den arabiska etniciteten och muslimer i Sverige.”

Så att bjuda in en antisemitisk terroristorganisation går bra men man ska absolut inte publicera en karikatyr av profeten Muhammed eftersom det kan visa ”missaktning mot den arabiska etniciteten och muslimer i Sverige.”

2012 ändrade Bassem Nasr partitillhörighet och i Sydsvenskan berättade han varför:

”Han ser Centerns tvehågsna ställningstaganden i Palestinakonflikten som en huvudorsak till att han slutligen tog steget från C till MP.

– När regeringen motsatte sig ett palestinskt inträde i Unesco var det en droppe som fick min bägare att rinna över.”

Den senaste mandatperioden har Bassem Nasr försökt lansera sig själv som en motståndare till antisemitism. Det började med en debattartikel i Sydsvenskan där han menade att ”det ligger i Palestinarörelsens intresse att göra sig av med de rasistiska elementen för att få större trovärdighet”.

Bassem Nasr sprider en tes att det endast är en minoritet inom Palestinarörelsen som uttrycker sig antisemitisk. I augusti förra året skrev han i Sydsvenskan:

”Vid absolut flest tillfällen har antisemitismen uttryckts av en minoritet bestående av unga, arga och obildade män – och lika ofta har majoriteten inom Palestinarörelsen inte gjort tillräckligt för att stoppa judehatet.”

Märkligt nog har Bassem Nasr inte kommenterat i någon av dessa debattartiklar varför han bjöd in en antisemitisk organisation till Malmö. Det är kanske lättare för Bassem Nasr att peka på andra palestinier och kalla dem antisemiter än att berätta varför han bjöd in Hamas till Malmö.

Nu har Miljöpartiet placerat Bassem Nasr på andraplats på deras kommunfullmäktigelista. Om Miljöpartiet får nog med mandat så kan Bassem Nasr bli kommunalråd i Malmö. En person som för några år sedan bjöd in Hamas till Malmö kan bli kommunalråd i en stad som redan har stora problem med antisemitismen. Det är en mycket god anledning till varför man inte ska rösta på Miljöpartiet.

Om det är så att Bassem Nasr inte har några argument och hans enda argument för att vinna väljarnas förtroende är att Sverigedemokraterna är rasister, så har han rätten att föra det argumentet. Sverige är ett fritt land där vi både får rita karikatyrer av profeten Muhammed och kalla varandra rasister. Men som Malmöbo kan jag tycka att Bassem Nasr är skyldig Malmöborna en ursäkt för att ha bjudit in terrorister och antisemiter till Malmö när han bjöd in Hamas. Bassem Nasr bjöd in antisemiter till en stad som senare skulle få stora problem med antisemitismen. Frågan är om Bassem Nasr varit delaktig i den process som normaliserade den arabiska/muslimska antisemitismen i Malmö. Idag är Malmö internationellt känd för den antisemitism som sorgligt nog präglar staden.

Så länge Bassem Nasr inte bett Malmöborna om ursäkt för att han bjudit in rasister till Malmö så saknar han all trovärdighet när det gäller diskussionen om vem som är rasist och vem som inte är rasist. Om Bassem Nasr inte förstår att Hamas är en antisemitisk organisation så är frågan om han överhuvudtaget är lämplig att ha ett förtroendeuppdrag i en stad där judar känner sig hotade.

Innan Bassem Nasr börjar kritisera Sverigedemokraterna och dess historia så borde han svara på några frågor om sin egen historia och var han står idag när det gäller den iranska regimen, Hamas och yttrandefriheten. Med tanke på att Malmö stad haft kommunalråd vars kritik mot Israel resulterat i ren antisemitism så vore det bra om Bassem Nasr kunde redovisa sin syn på staten Israel och om han kan skilja Israel-Palestina-frågan från kommunpolitiken.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner