Situation Malmö

Den oärliga medelvägen

Den oärliga medelvägen
mars 05
09:28 2018

Alexander Lagerroth spekulerar om en borgerlig strategi som inte kommer att göra deras väljare nöjda.

Snart är det dags att följa valrörelsen och i den kommer ärlighet att vara ett lika viktigt honnörsord som inom telemarketingbranschen. Jag tänkte försöka reda ut hur Centerpartiet och Moderaterna skulle kunna ha tänkt när det kommer till migrationsfrågan med en i allra högsta grad hemmasnickrad teori och jag blir inte sur om någon kallar den amatörmässig.

Till att börja med skall Centerpartiet och Moderaterna enas kring migrationspolitiken och det känns ju lite som att förena Feministiskt initiativ med verkligheten, det blir milt sagt ingen lätt uppgift. Men jag är ändå inte så säker på att där inte finns en tanke bakom att Centerpartiet och Moderaterna utåt sätt visar att det finns en konflikt i migrationsfrågan mellan de båda partierna. Låt oss säga att dessa två partier skulle hamna i samma regering eller vara med i samma regeringsunderlag, då kommer det att få kompromissas ordentligt från båda håll.

Att väljare hoppar inom Alliansen är inget konstigt och inget större problem för Alliansen så länge alla partierna når 4 procent. Däremot så är det viktigt för Alliansen att plocka väljare från Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. När det kommer till att ta väljare från Sverigedemokraterna så är det Moderaternas uppgift, därför spelar man på en ny och tuffare attityd i migrationsfrågan. Centerpartiet kör vidare på sitt gamla spår och vinner över miljöpartister som är missnöjda med regeringens hårdare migrationspolitik. Detta är ganska uppenbart och det är jag långt ifrån den första att konstatera, men nu vidare till min hemmasnickrade teori.

Jag tror inte att Moderaterna vill ha den migrationspolitik som de utger sig för att sträva efter och jag tror i ärlighetens namn inte heller att Centerpartiet vill ha den liberala migrationspolitik som de utger sig för att sträva efter. Men eftersom att frågan fortfarande är så pass polariserad som den är så är det bättre att ställa sig på den ena eller den andra sidan för att få röster och framför allt för att tillsammans få ännu fler röster. Skulle Centerpartiet och Moderaterna efter valet komma i en situation där man måste förhandla i frågan så kommer det att bli någon form utav en icke fungerande medelväg. Om Sverige tidigare har haft en extrem migrationspolitik så duger inte en medelväg. Både Centerpartiet och Moderaterna kommer ju såklart att bli tvungna att förklara sig för sina respektive väljare och svaret kommer att vara kompromiss, och kompromiss är inte något konstigt inom politiken. Min slutsats är att Centerpartiet och Moderaterna internt är överens i migrationsfrågan men låtsas utåt att de står långt ifrån varandra för att ta väljare från båda lägren och på så sätt genomföra den icke fungerande medelväg i frågan som de båda partierna egentligen strävar efter.

 

Alexander Lagerroth

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner