Situation Malmö

Det finns ingen generell orsak till invandrarnas stöd till SD

Det finns ingen generell orsak till invandrarnas stöd till SD
februari 15
09:58 2018

Denna replik skickades av Nima Gholam Ali Pour till tidningen Dagen, som först skulle publicera den men sedan valde att förklara att debatten är avslutad.

Under januari månad har två krönikor publicerats i Dagen vilka har som syfte att förklara varför invandrare röstar på SD. Eli Göndör menar att personer med utländsk bakgrund söker en kombination av nationalism, socialism och religionsfientlighet som brukade finnas i Mellanöstern. Linda Alexandersson skriver i sin krönika att det istället handlar om att invandrare vill uppåt i någon sorts hierarki som finns mellan invandrargrupper och mellan invandrare.

Bortsett från att båda teserna baseras på ren spekulation så väljer både Göndör och Alexandersson att ge invandrare eller personer med utländsk bakgrund vissa specifika egenskaper. Invandrare är inte någon homogen grupp och kan omöjligen ha de specifika egenskaper som Göndör och Alexandersson refererar till.

Göndör beskriver en grupp invandrare som endast påverkas av sina upplevelser i hemlandet. Han bortser ifrån att invandrare även påverkas av sina upplevelser i Sverige. Göndörs tes baseras på att invandrare är statiska människor som bär med sig egenskaper från hemlandet som aldrig förändras.

Båda skribenterna bortser ifrån att varje migrant har sin egen livsberättelse som är unik och inte kan kategoriseras så enkelt. Personligen blev jag medlem i SD 2013 när jag var lärarstudent. Mitt medlemskap innebar inte att jag på något sätt klättrade i någon hierarki. Utan mitt liv blev mycket svårare och efter mina studier var det inte så lätt att få jobb som lärare. Jag blev till och med misshandlad av andra invandrare på grund av att jag var med i SD.

Det är inte så att invandrare går med i SD av en anledning och etniska svenskar går med i SD av en annan anledning. De som har gått med i SD har gått med av olika anledningar som är relaterade till deras livsberättelser och inte deras etnicitet.

Jag personligen gick med i SD efter att ha besökt USA under en sommar då det pågick en debatt om invandringen. Det var intressant för mig att se en debatt om invandringen där man lade fram argument utan att kalla varandra för ”rasister”. Jag ville ha en sådan debatt i Sverige och eftersom att jag är uppvuxen i invandrartäta områden i Malmö så visste jag vilka sociala problem en alltför hög invandring för med sig. Det är min berättelse. I vilken av Göndörs eller Alexanderssons kategorier passar den in?

Mitt engagemang i SD är självklart präglat av mitt liv i Sverige. Som legitimerad lärare är jag engagerad i Sverigedemokraternas skolpolitik. Jag vill motverka segregationen i Malmö då jag växte upp i ett segregerat område.

De invandrare som jag träffat i Sverigedemokraterna har gått med på grund av händelser som skett i Sverige. Ofta har invandrarna som jag pratat med haft liknande anledningar som etniska svenskar för sitt SD-medlemskap. Det är ju så man lyckas samlas i ett parti och ställa sig bakom ett principprogram.

Om man ändå vill förenkla det hela och hitta orsaker till att invandrare röstar på SD så är det bara att se på vad som händer i invandrartäta förorter som Rosengård, Tensta och Husby. Det är ju uppenbart för oss som bor i sådana områden att en liberal invandringspolitik har nackdelar. Det är invandrare i dessa områden som skickar sina barn till segregerade skolor. Det är i dessa områden barn växer upp och träffar endast vuxna som är arbetslösa. Och när upploppen utbryter så är det människor i dessa områden som får sina bilar nedbrända. Är det så konstigt att de skulle rösta på ett parti som vill begränsa invandringen och låta dessa områden ta en paus från alla de sociala kostnader som en alltför hög invandringspolitik för med sig? Men även detta är endast ett perspektiv och inkluderar inte alla de berättelser som finns hos alla de invandrare som stödjer SD.

Jag har träffat invandrare som helt enkelt läst Sverigedemokraternas principprogram och tyckt att det låter förnuftigt. Det finns invandrare som helt enkelt är konservativa och söker ett konservativt parti. Invandrare har också politiska åsikter. Det kan vara enkla orsaker eftersom invandrare också har ett behov av samhällsengagemang. För att återkoppla till Eli Göndörs krönika, man behöver inte vara PKK-anhängare för att rösta på SD. Det är mindre dramatiskt än så.

Faktum är att människor är komplexa och kan vara kristna, liberaler, invandrare, iranier, kurder och homosexuella på en och samma gång. Trots alla deras beteckningar så är det ändå samhället omkring dem som påverkar dem mest. Det gör inget om det inte finns en generell orsak till varför invandrare röstar på SD. Ibland så ska man helt enkelt inte generalisera.

 

Nima Gholam Ali Pour, politisk sekreterare SD Malmö

Nima1

Nima2

Nima3

Dela

Om författaren

Pontus Andersson

Pontus Andersson

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner