Situation Malmö

Det politiska spelet bakom rivningsbeslutet

Det politiska spelet bakom rivningsbeslutet
oktober 28
13:12 2015

Socialdemokraterna var splittrade, moderater tvivlade och vänsterpartister kommenterade EU:s stöd till Rumänien när Miljönämnden den 27 oktober tog beslut om att riva lägret på Industrigatan där mer än 100 oidentfierade romska EU-migranter har bosatt sig.

Enligt uppgifter som Situation Malmö tagit del av så togs beslutet med siffrorna 8-1, där endast Vänsterpartiets representant i miljönämnden, Elisabeth Hellman, var emot förslaget. Matilda Gradin som tjänstgör som ersättare för Vänsterpartiet i miljönämnden, menade att EU-bidragen till Rumänien borde minskas för att de inte tar hand om sina medborgare.

Miljönämndens ordförande, socialdemokraten Carina Svensson, menade att beslutet var svårt att ta men gav sitt stöd till förslaget. Den socialdemokratiska ersättaren i miljönämnden Wilfredo Salinas tyckte att beslutet var fel men som ersättare hade han ingen rösträtt. Miljöpartiet och Folkpartiet yrkade bifall till förslaget utan något tvivel.

Moderaten Rosemary Ricci-Nystrand hyste stora tvivel angående förslaget men hade blivit övertygad av sin gruppledare Bob Ericsson. Sverigedemokraterna yrkade bifall till förslaget.

Sverigedemokraterna i Malmö är mycket positiva till beslutet och menar att det är ett tecken på hur Sverigedemokraternas inflytande ökar i Malmö. I ett pressmeddelande skriver SD Malmö:

”Sverigedemokraterna i Malmö har drivit en skarp opinionsbildning för att sätta fingret på och belysa detta problem. Genom debattartiklar, insändare och interpellationer har vi påverkat de styrande att förändra sin syn i denna fråga vilket till slut lett till att nämnden väljer att fatta detta beslut.”

Däremot är Sverigedemokraterna kritiska till att rivningen tagit så lång tid att genomföra. En grupp som är kritisk till rivningen av lägret är Nätverket för Romers Rättigheter som tillsammans med bland annat Feministiskt Initiativs Malmö-avdelning och Vänsterpartiets Malmö-avdelning har satt igång en namninsamling för att stoppa rivningen. Namninsamlingen beskriver rivningen av lägret som en del av ”det svenska samhällets systematiska förtryck av det romska folket som nu pågått i över 500 år”. Dessutom menar Nätverket för Romers Rättigheter att miljönämnden har använt ”miljöhänsyn som svepskäl” för att ta beslut om att riva lägret. Namninsamlingen kräver bland annat att ”Malmö Stad sätter mark och resurser till förfogande för en temporär boplats att drivas av romer och frivilligorganisationer tillsammans”.

Dela

Om författaren

Pontus Andersson

Pontus Andersson

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner