Situation Malmö

Distansera er från antisemiterna

Distansera er från antisemiterna
januari 16
09:37 2018

Nima Gholam Ali Pour undrar om det är ett sammanträffande att det muslimska civilsamhället gång på gång bjuder in antisemiter till sina arrangemang.

Den 23 – 25 december så hade Islamiska förbundet i Stockholm sin årliga konferens på Åsö gymnasium. Två dagar innan konferensen så påpekade Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson och terrorismforskaren Magnus Ranstorp att en av talarna på konferensen, den egyptiske imamen Abd al Khaleq al Sharif, uttalat sig antisemitiskt. Imamens antisemitiska uttalanden går att se på MEMRI.

Att en ledarskribent för Svenska Dagbladet och en terroristforskare är de aktörer som uppmärksammar antisemitismen i det muslimska civilsamhället visar att vi inte kan lita på den så kallade antirasistiska rörelsen när det gäller kampen mot antisemitismen. Det är ju antirasistiska organisationer som ska uppmärksamma rasism men när det gäller antisemitismen i det muslimska civilsamhället så har det blivit en tradition bland Sveriges antirasistiska organisationer att se mellan fingrarna.

Efter att det avslöjades att en antisemitisk talare skulle tala vid Islamiska förbundet i Stockholms årliga konferens så gav Islamiska förbundet i Stockholm ut ett pressmeddelande där de bland annat skriver följande:

”Konferenskommittén gjorde enligt våra rutiner en granskning på den inbjudna föreläsaren, med olika stavningar på hans namn utan att hitta något. Nu har det kommit till vår kännedom att det finns klipp där han fäller grova antisemitiska kommentarer som strider helt mot vår värdegrund. Detta klipp finns under en felstavning på hans namn och var därför svårt för de ideellt ansvariga för konferensen att hitta. Nu när detta klipp kommit till vår kännedom väljer vi därför att ställa in hans medverkan.”

Självklart kan det vara så att Islamiska förbundets förklaring stämmer. Den möjligheten finns. Däremot är det mer sannolikt att Islamiska förbundet i Stockholm som bjöd in Abd al Khaleq al Sharif hade mer information om denna imam än vad Per Gudmundsson hade. Det är mycket osannolikt att Islamiska förbundet i Stockholm arrangerar en konferens och bjuder in en talare vars värdegrund de inte känner till.

Vi har religionsfrihet i Sverige och självklart ska det finnas muslimska organisationer. Fast det är viktigt att myndigheter och medier ställer samma krav på muslimska organisationer som man ställer på alla andra. Vilken organisation i Sverige skulle kunnat bjuda in en rasist till sitt arrangemang och sedan bortförklarat det hela med ett resonemang om hur rasistens namn har stavats? Om Svenska kyrkan hade bjudit in antisemiten David Duke till en konferens så skulle det varit bisarrt om de förklarat det hela med att de trodde att han egentligen hette David Doke. Det är självklart att människor förväntar sig att Svenska kyrkan ska känna till en persons värderingar och bakgrund innan man bjuder in den personen som talare. Hur skulle Sverigedemokraterna behandlats om man bjudit in en antisemitisk talare till en av sina konferenser? Med tanke på vilken mediecirkus som Martin Strids rasistiska uttalanden orsakade så kan man gissa att kritiken skulle varit hård mot SD. Och det borde den vara. Det är en självklarhet att en organisation inte ska bjuda in rasister till sina konferenser, även om rasistens namn är svårt att stava.

Problemet är att det inte är första gången som representanter för det muslimska civilsamhället bjuder in personer som har gjort antisemitiska uttalanden, och sedan säger att de inte visste vem de har bjudit in. Även Mehmet Kaplan, den före detta bostadsministern i regeringen Löfven, med bakgrund i det muslimska civilsamhället, bjöd in antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen. Efteråt skrev han på Twitter:

”Min bakgrundskontroll när det gäller Yvonne Ridly har brustit vilket jag beklagar.”

Kaplan fick lämna regeringen efter att det kommit fram att han varit på en middag med turkiska fascister och islamister. Även då var förklaringen att han inte visste att de satt vid middagsbordet.

2013 så fick Omar Mustafa, ännu en ledande profil inom det muslimska civilsamhället, lämna sin plats i Socialdemokraternas partistyrelse för att han hade bjudit in antisemiter och homofober till Sverige.

Tyvärr finns det alltför många exempel där det muslimska civilsamhället bjuder in hatpredikanter till sina arrangemang. Av ett märkligt ”sammanträffande” så ”råkar” det muslimska civilsamhället alltid bjuda in antisemiter eller andra sorters extremister och rasister till sina arrangemang. Kanske är det inte ett sammanträffande. När samma sak händer om och om igen och förklaringarna blir sämre för varje gång så måste man ändå fundera på om det kanske inte är ett sammanträffande. De har hållit på med det här i flera år. I flera år har de lyckats av ett ”sammanträffande” få kontakt med rasister som de sedan bjudit in till Sverige. Är det verkligen ett sammanträffande när det här pågår år efter år?

Trots alla dessa händelser så är myndigheternas samarbete med det muslimska civilsamhället omfattande. Situation Malmö har skrivit om hur Malmö stad i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd håller workshops med nyanlända om bostadssökande. Ibn Rushd kommer även få 634 000 kr av Kulturnämnden i Malmö under 2018. Att Ibn Rushd har arrangerat föredrag där man sprider antisemitiska konspirationsteorier är inte något som besvärar de rödgröna partierna som styr Malmö stad.

Frågan är hur många gånger dessa organisationer som kallar sig själva det muslimska civilsamhället behöver bjuda in antisemiter innan alla andra tar avstånd från dem? Om det är så att muslimska organisationer i allmänhet distanserar sig från antisemitism, när kommer de distansera sig från det muslimska civilsamhället som vägrar sluta bjuda in antisemiter till sina arrangemang?

När kommer judiska organisationer avsluta sin dialog med organisationer som gång på gång bjuder in antisemiter och sprider hat mot judar? I sitt pressmeddelande så skriver Islamiska förbundet i Stockholm om Islamiska förbundets samarbeten med judiska organisationer för att försvara sig mot antisemitism-anklagelser:

”I Malmö har Islamiska Förbundet i Malmö etablerat en kontakt med den judiska församlingen i Malmö för att förebygga hat och skapa en hållbar dialog och i Göteborg var Islamiska Förbundet i Göteborgs representanter nyligen i synagogan för att hålla ett solidaritetstal med den judiska församlingen efter brandattentatet.”

Judiska organisationer måste beakta att den interreligiösa dialog som de önskar ska leda till mer tolerans förmodligen används som ett alibi av det muslimska civilsamhället. Ännu ett exempel när detta har skett är när Malmö stad använde Grupp 194:s besök i synagogan som ett försvar till Grupp 194 som på sin Facebook-grupp har spridit antisemitism. Det är ett förkastligt beteende men under flera år har organisationer inom det muslimska civilsamhället fört en interreligiös dialog med judiska organisationer samtidigt som de har bjudit in antisemiter till sina arrangemang. Det är uppenbart nu att den interreligiösa dialogen använts som ett alibi och inte varit uppriktigt.

Det är dags att alla som verkligen vill distansera sig från antisemitism även distanserar sig från det muslimska civilsamhället som vägrar sluta främja antisemitism.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner