Situation Malmö

Gräddfil om du kommer till Malmö från rätt land

september 22
09:18 2015

Projektet ”Little Big Malmö” vill göra Malmö till världens mest internationella stad. Målet är att det ska finnas människor från 193 olika nationaliteter i Malmö. Metoden är att uppmuntra folk att invandra till Malmö genom att finansiera deras invandring och etablering.

Idag finns det människor från 169 olika nationaliteter i Malmö. Men Finnur Sverrisson och Lars Lyberg har startat projektet ”Little Big Malmö”[1] där målet är att se till att det finns människor från världens alla 193 nationer i Malmö. Detta mål ska uppnås fram till Malmö-festivalen 2016. Projektet ska finansieras genom att individer och företag köper andelar i projektet. Sverrisson och Lyberg försöker nu samla 10 miljoner kr för att finansiera projektet.

De nationaliteter som idag saknas i Malmö är följande: Antigua, Grenada, Barbuda, Kiribati, Andorra, Komorerna, Belize, Liechtenstein, Bhutan, Maldiverna, Brunei, Marshallöarna, Mikronesien, Oman, Nauru, Palau, Saint Kitts och Nevis, Salomonöarna, São Tomé och Príncipe, Sydsudan, Tonga, Vanuatu, Tuvalu och Östtimor. Kommer man från någon av dessa nationaliteter så erbjuder ”Little Big Malmö” en så kallad ”soft landing”, vilket innebär flygbiljett, jobb, bostad, cykel och annan vägledning som krävs för att man ska kunna bosätta sig i Malmö.

Den genomsnittliga kötiden för att få en hyresrätt i Malmö var 2014 ca 3 år, enligt Boplats Syd.[2] Samtidigt var den öppna arbetslösheten i Malmö 14,9 procent 2014. Det är nästan dubbelt så högt som Sveriges öppna arbetslöshet, som 2014 befann sig på 8 procent.[3]

Det är otydligt hur ”Little Big Malmö” ska se till att de nyanlända invandrarna ska få jobb och bostad i Malmö, men vilken metod de än väljer så blir det en gräddfil där människor från dessa utvalda länder kommer att få jobb och bostäder som malmöborna inte har tillgång till. Dessutom är det diskriminering gentemot malmöborna att människor från just dessa utvalda länder får en gräddfil till bostäder och jobb på grund av deras nationella ursprung.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh(S) välkomnar projektet och menar att ”det är ett roligt initiativ som passar väl in i Malmös profil.”[4]

 

[1]   http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-08/21/little-big-malmo-most-international-city-in-the-world

[2]   http://www.boplatssyd.se/sites/all/files/pagefiles/statistiken2014_boplatssyd.pdf

[3]   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Regional-statistik/Alla-lan/Skane-lan/Malmo/?var=17255

[4]   http://8till5.se/2015/08/24/stjernfeldt-jammeh-det-finns-ett-stort-engagemang-for-staden/

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner