Situation Malmö

Kaoset var ett faktum redan i augusti

Kaoset var ett faktum redan i augusti
november 26
09:02 2015

Redan i början av augusti fick sociala resursförvaltningen tillsätta en krisgrupp då antalet ensamkommande barn gick från att vara 40 per vecka till 40 per dygn.

Sociala resursnämnden i Malmö beskriver i sin delårsrapport en kaotisk tillvaro för både personal och migranter. Nämnden beskriver en situation där “trycket” med fler ensamkommande barn har ökat successivt under den senare delen av våren 2015. Snittet för antal ensamkommande barn som kommer till Malmö har legat på 20-30 barn per dygn och vissa dygn upp till 50 barn.

Sociala resursnämnden menar att på grund av det geografiska läget och det faktum att Malmö är en ankomstkommun tar Malmö stad emot en stor andel av de ensamkommande barnen. Enligt delårsrapporten så kommer 46 procent av alla ensamkommande som kommer till Sverige, till Malmö.

Enligt sociala resursnämndens delårsrapport så blev läget “akut” redan i början av augusti och en krisgrupp tillsattes. Sociala resursförvaltningen började leta efter lokaler och mobiliserade personal utanför verksamheten som arbetade med ensamkommande barn för att kunna ta hand om alla de barn som anlände till Malmö.

Delårsrapporten avslöjar också att på grund av att Migrationsverket har varit överbelastat så har Malmö drabbats. Migrationsverket har inte hunnit med att registrera barnens ansökningar om asyl, vilket har lett till att ett stort antal barn blivit kvar i Malmö i väntan på anvisning.

Enligt delårsrapporten så ökade antalet ensamkommande barn under augusti, från 40/vecka till 40/dygn. Sociala resursförvaltningen fick tillfälligt stänga ner flera verksamheter för att möta behovet av personal.

Samtidigt som denna kaotiska situation har uppstått i sociala resursförvaltningen så har den rödgröna majoriteten gett förvaltningen i uppdrag att utreda ett akut vinterhärbärge, för “utsatta EU-migranter”.

Skärmavbild 2015-11-26 kl. 10.02.45

Källa: Delårsrapport 2 2015, Sociala resursnämnden

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner