Situation Malmö

Kulturnämnden säger nej till romsk staty

Kulturnämnden säger nej till romsk staty
mars 10
08:48 2016

Vänsterpartiets förslag om att bygga en staty av Katarina Taikon i Malmö för att hylla romer möter ett blankt nej i kulturnämnden.

Vänsterpartiet har lagt fram ett förslag till Malmös kommunfullmäktige att kulturnämnden ska få i uppdrag att uppföra en staty över Katarina Taikon. Katarina Taikon var en författare och samhällsdebattör av romsk härkomst från Örebro, som dog 1995. Taikon har bland annat skrivit Katitizi-böckerna. Motionen för att bygga statyn över Katarina Taikon är skriven av Vänsterpartiets kommunalråd i Malmö, Hanna Thomé. I motionen skriver Thomé bland annat:

“Katarina Taikon är en viktig historisk person och också en symbol för alla de modiga romer som har slagits och slåss mot förtryck av romer.”

Thomé vill också att romska organisationer i Malmö ska vara med i arbetet med utformning, innehåll och placering av statyn.

Innan motionen går till kommunfullmäktige får berörda nämnder yttra sig över motionen. Kulturnämnden skriver i sitt yttrande att förslaget har behandlats i kulturnämndens referensgrupp för konstnärlig utsmyckning (Off- konstgruppen), som inte förordar att Malmö stad uppför en staty över Katarina Taikon.

Detta är inte första gången som de rödgröna partierna lägger fram förslag på att bygga statyer. 2010 ville Socialdemokraterna i Malmö bygga en staty av Zlatan i Rosengård, vilket aldrig blev av.

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner