Situation Malmö

Malmö befinner sig i ett krig mot kriminella gäng

Malmö befinner sig i ett krig mot kriminella gäng
januari 16
08:49 2017

Nima Gholam Ali Pour går igenom hotet som kriminaliteten utgör mot Malmö stad och nämner några kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

Skjutningarna i början av det här året är en del av ett mer våldsamt Malmö som har vuxit fram under de senaste åren. Andreas Schönström som är kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet har länge haft ett mantra som han upprepar i olika medier och i kommunfullmäktige. Malmö ska bli tryggare genom att alla ska “hålla i och hålla ut”. Både under 2015 och 2016 har Schönström i olika medier sagt att malmöbor ska “hålla i och hålla ut”.

Men det uppstår två frågor när man tänker på Andreas Schönströms mantra. Hur länge ska man “hålla i och hålla ut” och vad innebär det egentligen? Kommer den våldsamma kriminaliteten i Malmö helt enkelt ebba ut? Ska vi bara “hålla i och hålla ut” tills de kriminella tröttnar på att misshandla, råna, våldta och mörda? Trots Schönströms uppmaning till oss att visa tålamod så finns det inga tecken på att den våldsamma kriminaliteten i Malmö kommer att minska.

Sommaren 2015 så drabbades Malmö av flera handgranatsattacker. Kriminella grupper började använda sig av handgranater. Bland annat ett socialkontor utsattes för en handgranatsattack. I september förra året drabbades Malmö av en våg av bilbränder. Varje natt kunde ett 10-tal bilbränder äga rum.

Dessa är de händelser som man kunnat läsa om i media. Det faktum att många av Malmös torg och promenadstråk är platser som människor helst inte besöker är inte något som media rapporterar om. Söderkullatorget, Nydalatorget, Lindängen centrum och Oxie centrum är exempel på några platser som under lång tid ockuperats av gängen utan att media rapporterar om det. Malmös förorter står öde på kvällarna eftersom ingen vågar gå ut. Tänk om man råkar passera ett gäng. Vem kommer hjälpa en? Dessutom har man ju ett kommunalråd som precis som en papegoja upprepar orden “hålla i och hålla ut” när han vill berätta om hur Malmö ska bli tryggare.

Kanske har det inte gått så långt att man kan säga att de kriminella kontrollerar Malmös gator, men det är inte långt ifrån. När invånare i Oxie hade ett möte för att prata om de gäng som i åratal hade vandaliserat Oxie centrum så blev mötet utsatt för beskjutning med fyrverkeripjäser trots att polisen fanns på plats. Under alla de år som dessa gäng terroriserade medborgarna i Oxie så rapporterades ingenting i medierna.

Media rapporterar inte heller någonting om hur näringslivet i områden som Lindängen tvingas samarbeta med kriminella aktörer. Det är först när en av butikerna vägrar samarbeta och attackeras av de kriminella gängen som media skriver någonting.

Kriminaliteten i Malmö kommer inte avta om vi skulle “hålla i och hålla ut”. Faktum är att vi har maffiastrukturer i stora delar av Malmö. Dessa maffiastrukturer har tvingat näringslivet i Malmös förorter, som är helt övergivna och inte kan skydda sig, att bli en del av den kriminella verksamheten. Dessa maffiastrukturer rekryterar minderåriga i Malmös skolor att agera som langare och springpojkar. De flesta som bor i Malmös förorter känner till detta och har lärt sig att leva med detta. De kriminella styr och ställer i Malmös förorter eftersom polisen inte kan skydda medborgarna. Polisen kan inte ens skydda sig själva. Varje gång polisen har försökt göra någonting för att försvaga gängens makt så har polisen blivit attackerad.

Många vill ha patrullerande poliser i Malmös förorter. Vad tror ni skulle hända med dessa patrullerande poliser? Det finns en god anledning till att polisen inte låter någon patrullera i områden som Rosengård och Fosie. Polisen har tappat greppet om dessa områden.

Den våldsamma kriminaliteten i Malmö är som ett virus som sprider sig och bara blir starkare. Det rödgröna styret i Malmö har inte en aning om vad de sysslar med. Människor som kastar handgranater på varandra kommer inte sluta göra det om man ger dem jobb eller bygger en fritidsgård åt dem. Det behövs extraordinära åtgärder i Malmö.

En kortsiktig lösning är att privatisera delar av den allmänna ordningen och säkerheten. Många bostadsrättsföreningar i Malmö har hyrt in väktare som har lyckats driva bort gängen genom en synlig närvaro. Denna lösning har också genomförts på vissa torg som Nydalatorget i Fosie.

En långsiktig lösning är att expandera polisens närvaro i Malmös förorter. Polisen måste återerövra Malmös förlorade områden bit för bit. En sådan lösning innebär också att man förstår att de kriminella inte är några missförstådda tonåringar som behöver en fritidsgård. Malmös kriminella är beväpnade med vapen som kalashnikov och handgranater. De är beredda att genomföra attacker mot polisstationer. Dessa kriminella bryr sig inte om att de får medias eller politikernas uppmärksamhet. De dödar och skadar när det behövs. Polisen måste rustas och få de befogenheter som behövs för att utkämpa ett krig mot Malmös kriminella, för det kommer krävas ett krig för att återta Malmös förlorade områden.

Polisen måste ha de resurser de behöver för att snabbt ta sig till alla områden i Malmö. Förtroendet för polisen har raserats eftersom det kan ta upp till en timme innan polisen anländer efter att man ringt dem. Om någon håller på att bli misshandlad i Rosengård och polisen anländer efter en timme, då vet man vilka som styr Rosengård. Det är de kriminella som har misshandlat en och kommit undan som styr. Polisen måste ha de resurser som behövs för att visa att de bestämmer.

Vi måste ha patrullerande poliser i Malmös förorter. Varje natt så har vi patrullerande kriminella gäng som är mycket synliga i Malmös förorter. Det måste också finnas patrullerande poliser som kan göra något om dessa gäng skulle ge sig på någon.

Det måste finnas fler polisutredare så att åklagarmyndigheten kan göra sitt jobb. Malmös chefsåklagare Ola Sjöstrand sa i november 2016 att “vi närmar oss en kollaps när det gäller brottsutredningar i Malmö”. Det innebär att Malmös åklagarkammare inte ens har lyckats hantera mordutredningar på ett bra sätt.

Faktum är att om vi lyssnar på rödgröna politiker som Andreas Schönström och “håller i och håller ut” och bara väntar på att våldet ska avta, så kommer vi förlora kriget mot kriminaliteten i Malmö. Mycket är redan förlorat och många fler kommer mista sina liv innan utvecklingen börjar gå åt rätt håll, men om vi inte snabbt inser allvaret i situationen och gör det som behöver göras, så kommer vissa maffiastrukturer att få ett sådant stort inflytande i Malmö att flera generationer och hela bostadsområden kan gå förlorade.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner