Situation Malmö

Malmö måste upprätta en nolltolerans mot antisemitism

Malmö måste upprätta en nolltolerans mot antisemitism
maj 11
07:35 2016

Nima Gholam Ali Pour berättar om hur det finns en tolerans för antisemitism bland viktiga institutioner i Malmö och hur man skulle kunna bemöta detta problem och upprätta en nolltolerans mot antisemitism.

Efter att Situation Malmö uppmärksammade att en antisemitisk talare skulle tala på den 14:e Palestinska europeiska konferensen som ägde rum på Malmömässan på lördagen den 7 maj så började även andra aktörer skriva om detta. En dag efter att min ledare i Situation Malmö uppmärksammade frågan så bekräftade Sydsvenskan att både Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) hade hoppat av konferensen.

Att rödgröna politiker har tydligt tagit avstånd från arabisk antisemitism för en gångs skull är ett positivt tecken. Men det finns många frågetecken som kvarstår.

Reklamfilm i kommunala skollokaler
Medan Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) kunde förstå att det inte var lämpligt att delta i en konferens med en antisemit så kunde inte Malmös skolkommunalråd Anders Rubin och grundskoledirektören Anders Malmquist förstå detta. När jag informerade Rubin och Malmquist om att elever i Apelgårdsskolan hade gjort en reklamfilm för konferensen, i kommunala skollokaler, och skickade reklamfilmen till dem så fick jag följande svar från Malmquist:

Skärmavbild 2016-05-11 kl. 09.35.38

Att grundskoledirektören i Malmö inte ser någon problematik omkring att elever i kommunala skollokaler gör reklam för en konferens som har antisemitiska talare är något som oroar. Just nu måste man vara ärlig och helt enkelt konstatera att både grundskoledirektören Anders Malmquist och skolkommunalrådet Anders Rubin måste förtydliga sig om hur de förhåller sig gentemot att man gör reklam i kommunala skollokaler för konferenser med antisemitiska talare. Om jag utgår ifrån vad grundskoledirektören sagt i sitt mejl så anser inte jag att han tagit ställning mot att man gör reklam för en sådan konferens i kommunala skollokaler. Att grundskoledirektören gör en sådan bedömning medan skolkommunalrådet Anders Rubin är tyst skapar frågetecken omkring hur dessa två makthavare förhåller sig till skolans värdegrund.

Forum för antisemiter
Ett annat frågetecken är varför det plötsligt skapats utrymmen i Malmö där antisemiter kan komma och tala. Med tanke på att Malmö i flera år har haft problem med antisemitism där judar tvingats fly från Malmö så är fler forum för antisemiter det sista Malmö behöver. Men i slutet av april så fick imamen Salman al-Ouda gästa Amiralen. Al-Ouda är känd för att ha spridit antisemitiska myter. Samtidigt är Amiralen en del av Malmös historia och profil. Att ett sådant känt forum i Malmö kan öppna sina dörrar för en extremist och antisemit säger mycket om utvecklingen i Malmö.

Den konferens som Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) hoppade av hålls i Malmömässan som är ännu en symbol för Malmö. När Tobias Petersson från organisationen Perspektiv På Israel mejlade Malmömässan för att påpeka att en person som flera gånger har uttalat sig antisemitiskt kommer tala på konferensen så skriver Lasse Larsson, VD på Malmömässan:

“Vi tar inte från malmömässans sida ställning i sakfrågan utan har överlåtit detta till våra myndigheter som lämnat klartecken och därmed kommer vi låta konferensen genomföras.”

Problemet är att sakfrågan i det här fallet är om man är för eller emot antisemitism och när Lasse Larsson menar att Malmömässan inte kan ta ställning i den sakfrågan så innebär det att antisemiterna får mer legitimitet och utrymme. Antisemitism är rasism och även om företag inte behöver följa en värdegrund så borde viktiga utrymmen i Malmö vara stängda för extremister och rasister. När symboliska platser i Malmö öppnar sina dörrar för antisemiter och extremister så legitimerar man krafter som inte borde få legitimitet.

Media i Malmö
Dessa två frågetecken är något som medier som Sydsvenskan och Skånska Dagbladet borde ta tag i. Men om man ska vara rättvis så är tystnaden från Sydsvenskan och Skånska Dagbladet också ett frågetecken. Vi på Situation Malmö förväntar inte oss att människor ska tro att vi står för “sanningen” eller att allt vi säger är “rätt”. Därför lade jag ut bilderna av affischen med Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) tillsammans med Ikrim Sabri som gjort antisemitiska uttalanden. Jag lade ut länken till reklamfilmen som eleverna i Apelgårdsskolan hade gjort i kommunala skollokaler. Sydsvenskan och Skånska Dagbladet kunde sagt att Nima Gholam Ali Pour är en lögnare men de kunde åtminstone tittat på bevisen jag lade fram om att två riksdagsledamöter tänker tala i samma konferens med en antisemit och att Apelgårdsskolans elever gör reklam för en konferens där en antisemit talar. Men de gjorde inte det. Varför?

Det är helt i sin ordning att Sydsvenskan och Skånska Dagbladet inte håller med Sverigedemokraterna. Det är så en demokrati fungerar. Vi ska ha kritiska medier. Jag är helt och hållet för att Sydsvenskan och Skånska Dagbladet ska vara kritiska gentemot Sverigedemokraterna och alla andra partier. Jag vill inte att Sydsvenskan och Skånska Dagbladet ska tro på allt som Situation Malmö skriver. Men när Sydsvenskan och Skånska Dagbladet negligerar information om att man gör reklam i kommunala skollokaler för en konferens där en antisemit deltar, då möjliggör man judehat. Sydsvenskan rapporterade inte om att Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) deltog i denna konferens förrän de hoppade av.

Att två stora tidningar i Malmö inte rapporterar om hur politiker och kommunala förvaltningar möjliggör antisemitism är inte kritik av Sverigedemokraterna. Om man vill kritisera Sverigedemokraterna så granskar man dem och försöker kritisera de på olika sätt. Men när Sydsvenskan inte rapporterar att man i kommunala skollokaler vid Apelgårdsskolan har gjort reklam för en konferens där antisemiter talar, då är det Sydsvenskan som håller rasistiska krafter om ryggen.

Min enkla uppmaning till Sydsvenskan och Skånska Dagbladet är att de ska kritisera Sverigedemokraterna så mycket de kan med all sin kraft men de ska inte låta antisemitiska krafter i Malmö komma undan. Vi kan inte ha medier som blundar för antisemitism.

Inga fler frågetecken
Trots att Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic(V) vägrade legitimera antisemitismen den här gången så finns det flera frågetecken omkring var viktiga institutioner i Malmö står när det gäller hur man förhåller sig till antisemitism. Antisemitism och all sorts rasism får aldrig tolereras. Därför är det viktigt att fler aktörer engagerar sig för att se till att det inte finns några frågetecken om hur en viktig institution som grundskoleförvaltningen i Malmö förhåller sig gentemot antisemitism.

På grund av antisemitismen har Malmö blivit en skamfläck på kartan. I länder som Israel och USA känner man till antisemitismen i Malmö. Om frågetecknen verkligen försvinner och samhället visar en enad front mot antisemitism så finns det en mycket god chans att Malmö kan klara av den här utmaningen och lägga det här problemet bakom sig. Men för att det ska hända måste alla viktiga institutioner i Malmö ha en djupare diskussion om antisemitism i dess olika former och verkligen se var de står och hur man skulle kunna upprätta en nolltolerans mot antisemitism.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner