Situation Malmö

Malmö stad måste ta avstånd från Barakat

Malmö stad måste ta avstånd från Barakat
mars 22
10:58 2016

Nima Gholam Ali Pour skriver om hur Malmö stad borde bemöta imamen Salahuddin Barakat som vägrar ta kvinnor i hand när han hälsar.  

Salahuddin Barakat är den unga imamen från Malmö som lyfts upp från etablissemangets sida som det goda exemplet på hur muslimer kan hjälpa till i kampen mot våldsbejakande extremism. I en artikel på SVT:s hemsida från mars 2015 kan man läsa att han har flera myndighetsuppdrag och att han är engagerad i flera organisationer som arbetar mot extremism. Barakat är en nyckelperson i Malmö stads senaste satsning mot våldsbejakande extremism, “Våra liv”.

Men Salahuddin Barakat är också en imam som vägrar ta kvinnor i hand när han hälsar på dem. När han den 11:e mars gästade en panel i Norges TV 2 så vägrade han ta studiovärden i hand, när hon räckte fram handen, för att hon var en kvinna. När han konfronterades så sa han följande:

“För att utifrån min tradition så hälsar vi med hjärtat och inte med den fysiska berörelsen. Det handlar om det främmande könet. Vi försöker upprätthålla en relation som är, mot det motsatta könet som är, vad ska man säga, har ett professionellt avståndsmässigt, det är en del av vår kultur. Och detta gäller inte bara mot kvinnan utan det gäller även från kvinnans sida mot mannen. Och det är en aspekt av den muslimska traditionen. I Japan tar man inte i hand överhuvudtaget. Det finns många olika sätt att hälsa på och jag tror det är viktigt att majoritetssamhället i Skandinavien, i Norge börjar inse att det finns mer än ett sätt att göra saker och ting och att samhället faktiskt förändras i stort.”

Att Malmö stad med sin genuspedagogik, sina könsneutrala toaletter och sina genusbyråkrater som sammanställer rapporter där man räknar hur många män och kvinnor som besökt den ena eller den andra mötesplatsen, samarbetar med en imam som vägrar ta kvinnor i hand när han hälsar, är höjden av den rödgröna hyckleriet..

Alla större medier i Skåne och flera stora medier i Sverige har intervjuat Salahuddin Barakat. Han har medverkat i TV flera gånger. Han har träffat många journalister och förmodligen har många av de varit kvinnor. Han har gästat flera paneldebatter under Almedalsveckan. Aldrig någonsin har vi fått veta att Barakat vägrar skaka hand med kvinnor när han hälsar. Det är först när han befinner sig i Norge som hans märkliga beteende uppmärksammas.

Detta säger en hel del om hur medier och politiker i Sverige blundar för den problematik som finns inom islam och mellan islam och det svenska samhället. Att en imam skakar hand på ett sätt med med män och på ett annat sätt med kvinnor är inte något problem för de svenska politiker och journalister som har träffat Barakat. Det var först i Norge som Barakat fick träffa människor som försvarade sina värderingar och vägrade acceptera islams värderingar.

Malmö stads styrdokument och riktlinjer när det gäller jämställdhet verkar gå upp i rök när det gäller samarbetet med Salahuddin Barakat. Medan förskolebarn ska få “genuspåsar” av Malmö stad genom stadsbiblioteket, på skattebetalarnas bekostnad, så har Malmö stad inte kunnat hitta en imam att samarbeta med som hälsar ordentligt när han träffar kvinnor. Om Malmö stad har problem att hitta en imam som tar kvinnor i hand när han hälsar, så är det kanske en bekräftelse på att islam är en problematisk religion i det västerländska samhället.

De rödgröna partierna måste förstå att när de samarbetar med Salahuddin Barakat så ger de en viss imam legitimitet. Då är det viktigt att imamen som får legitimitet följer Malmö stads riktlinjer när det gäller jämställdhet. Det skadar jämställdheten i Sverige när Sveriges tredje största stad samarbetar med en imam som hälsar på män genom att ta dem i hand men vägrar ta kvinnor i hand när han hälsar. Sådant medeltida beteende ska inte Malmö stad legitimera.

Sen är det konstigt att Barakat lever i Sverige om han vill behandla kvinnor på det sättet. Varje land har sina seder. I Saudiarabien och Iran brukar man ha den sortens relation mellan könen som Barakat kallar “professionellt avståndsmässigt” och som jag kallar könsapartheid. I Sverige däremot så anses det vara en förolämpning om man vägrar ta kvinnor i hand när man hälsar. I Sverige ska man inte stigmatisera någon grupp på det sättet genom att vägra hälsa ordentligt. Det är lika galet som om jag skulle säga att bara för att någon är svart eller muslim så vägrar jag att ta honom eller henne i hand när jag hälsar. Ett sådant beteende är fel i Sverige. Det är inte ett lämpligt beteende för en imam som Malmö stad samarbetar med.

Det är viktigt att muslimer är med och kämpar mot våldsbejakande extremism som Salahuddin Barakat gör. Men det är lika viktigt att kommunen inte ger legitimitet till aktörer vars kvinnosyn har sitt ursprung i det samhälle som profeten Muhammed skapade i Medina på 600-talet. Många av de islamister som är våldsbejakande extremister uttrycker ett hat gentemot kvinnosynen i det västerländska samhället. Malmö stad kan inte ha imamer som anammar islamisternas kvinnosyn. Det är inte bra för religionsfriheten i Sverige. Det stärker inte kampen mot den våldsbejakande islamistiska extremismen. Dessutom är det pinsamt för Malmö stad att någon som Salahuddin Barakat med hans medeltida beteende gentemot kvinnor dyker upp i norsk TV som representant för Malmö.

Om Salahuddin Barakat inte vill skaka hand med kvinnorna så behöver han inte skaka hand med männen heller. Den brist på respekt som han visar kvinnorna borde han själv bemötas med. Om hans religion tvingar honom att inte skaka hand med kvinnor så tvingar vår anständighet oss att inte skaka hand med Barakat. Malmö stad borde göra det rätta och ta avstånd från en imam som varje dag tillåter sig att i Guds namn förminska kvinnor.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner