Situation Malmö

Malmö stad vill bekämpa hemlöshet genom motiverande samtal

Malmö stad vill bekämpa hemlöshet genom motiverande samtal
november 16
13:52 2015

Stadskontoret planerar att inrätta en kommunal bostadsrådgivning som kommer kosta 2,8 miljoner kr per år.

Malmö stad planerar att inrätta en kommunal bostadsrådgivning. Information, råd, motiverande samtal och vägledning om bostadsmarknad, bostadsökande och regelverk på hyresmarknaden ska bekämpa hemlösheten i Malmö.

När man läser stadskontorets beskrivning av hur en kommunal bostadsrådgivning så är tanken följande:

“Verksamheten bör innehålla en öppen mottagning med datorer som besökare själv, eller med hjälp av personalen, kan använda för att söka bostad, ställa sig i kö på Boplats Syd, skriva till fastighetsägare osv. Rådgivningen bör erbjuda både individuell hjälp och utbildningar/föreläsningspaket, bostadssökande på nätet samt information om såväl hyresvärds som hyresgästs ansvar.”

Enligt stadskontoret så behövs det fyra heltidstjänster för att driva kommunal bostadsrådgivning. Den totala kostnaden för denna kommunala tjänst blir 2,8 miljoner kr per år. Stadskontoret skriver också att en av orsakerna till att Malmö behöver kommunal bostadsrådgivning är för att nyanlända ska kunna behålla en bostad:

“En stor del av de nya malmöborna är nyanlända som har stort behov av information, rådgivning och stöd för att snabbt komma in på bostadsmarknaden. De har också behov av kunskap om hur hyresmarknaden fungerar och vilka villkor som gäller för att vara bra hyresgäster och kunna behålla en bostad.”

 

 

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner