Situation Malmö

Massiva skattehöjningar väntar Malmöborna

Massiva skattehöjningar väntar Malmöborna
maj 20
08:42 2016

Pontus Andersson rapporterar om PwC:s senaste rapport som visar att Malmö kommun behöver höja skatten med 6,41 kr fram till 2030 om staden ska slippa massiva nedskärningar på hundratals miljoner om året.

Malmös ekonomiska situation är sedan länge under all kritik. År efter år ökar stadens skuldsättning och resurserna för investeringar blir allt mindre, samtidigt som staden inte kommer tillrätta med arbetslösheten, bidragsberoendet och hemlösheten. Hade det inte varit för de olika formerna av statliga bidrag till kommunen hade Malmö aldrig kunnat stå på egna ben utan en astronomiskt hög skattehöjning.

En rapport från PwC som Sydsvenskan idag rapporterade om visar att Malmö kommer behöva höja skatten på 6,41 kronor per intjänad 100-lapp fram till 2030 för att slippa nedskärningar på hundratals miljoner varje år. Fler människor borde inse att stadens ekonomiska situation närmar sig katastroftillstånd. En skattehöjning på 6,41 kronor innebär att paret som tjänar 20,000 kronor vardera i månaden får ökade skattekostnader på hela 30,000 kronor om året. Paret som tjänar 36,000 i månaden får ökade kostnader på över 50,000 kronor om året, detta är naturligtvis inte hållbart.

Det hade varit en sak om skattehöjningarna hade lett till en bättre skola, en bättre äldreomsorg eller lägre kostnader för våra pensionärer. Istället handlar det istället om att staden rent ekonomiskt ska försöka hålla sig ovanför ytan.

För Malmö kommun är varje skattehöjning ett hårt slag mot staden. Redan idag lämnar många arbetande Malmöbor staden för att flytta ut till någon av våra kranskommuner som redan idag har betydligt lägre skatt än Malmö, samtidigt som de erbjuder bättre skolor och bättre äldreomsorg. Skattehöjningar som innebär tiotusentals kronor mindre i plånboken varje år samtidigt som de inte leder staden framåt kommer naturligtvis få fler arbetande Malmöbor att lämna staden.

Skattehöjningarna gör inte bara att den arbetande befolkningen lämnar staden, de kommer också påverka den disponibla inkomsten hos Malmöbornas invånare. För varje förlorad skattekrona minskar Malmöbornas köpkraft vilket i längden blir ett hårt slag mot både handeln och bostadspriserna i staden.

Jag brukar ibland skämtsamt säga att världens enklaste jobb; det är att vara politiker för Socialdemokraterna i Malmö, för oavsett hur illa de behandlar staden, så blir de ändå omvalda. Men det är dags nu, Malmös invånare måste inse allvaret med vad som väntar staden om de inte agerar i tid. Socialdemokratin har styrt Malmö i stort sätt oavbrutet de senaste 100-åren och det vi ser idag är resultatet av deras vanstyre.

Malmös geografiska läge är förmodligen det bästa i hela Sverige. Köpenhamns flygplats ligger 15 minuter bort, E6:an går utanför staden, vi har en massiv hamn och direkttåg till andra stora städer i vår närhet. Vi har dessutom en högskola i staden och Lunds universitet ligger bara 15 minuter bort. Det finns helt enkelt för många positiva komponenter för att kunna misslyckas med att göra Malmö till en vinnande stad.

Frågan är om denna rapport innebär en väckarklocka och vänder Malmöbornas uppfattning om den styrande minoriteten i staden. Allt vi kan göra är att hoppas och framförallt sprida budskapet om att saker behöver förändras – och det snarast!

 

Pontus Andersson

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner