Situation Malmö

Media och mörkläggning

Media och mörkläggning
januari 11
08:04 2016

Pontus Andersson rapporterar om medias rapportering av övergreppen i Köln och vad som kommer hända härnäst. 

Efterskalvet av händelserna i Köln har inneburit att fler liknande incidenter runt om i Europa och Sverige kommit upp till ytan. Dagen efter rapporten om övergreppen i Köln blev vida känt rapporterades det bland annat om liknande händelser både i andra tyska städer och i svenska Kalmar. Nyheter idag rapporterade den nionde januari att Dagens Nyheter mörkat liknande händelser vid ungdomsfestivalen We are Stockholm i somras. Situationen hade där varit så pass allvarlig att polisen funderade på att könssegregera publiken för att undvika sextrakasserier.  Kvällen den tionde januari väljer DN att istället skylla på polisen för mörkläggningen av händelserna. Faktum är dock att media, ända sedan Sverigedemokraterna varit nära ett riksdagsinträde, konsekvent avstått från att rapporterna på ett sätt som på något sätt skulle kunna gynna partiet.

För min egen del blev därför sajten Politiskt Inkorrekt en inkörsport till Sverigedemokraterna. Ville man få reda på hela sanningen istället för halvmesyrer från gammelmedia där invandrargäng beskrevs som ”ungdomsgäng” var Politiskt inkorrekt sajten att besöka. Likaså om media beskrev den misstänkta personen som ”svensk” kunde man på sidan få reda på personens egentliga nationalitet och ibland även bild på personen. Sedan Politiskt inkorrekt har de alternativa sajterna växt lavinartat på internet samtidigt som de mer etablerade mediernas upplagor blir mindre och mindre för varje år. Sambandet är slående.

I fallet med avslöjandet om massövergreppen i Stockholm gick rikspolischefen, Dan Eliasson, känd för att twittrat om att han spyr på Jimmie Åkesson, ut med att polisen väljer denna metod då rapporter om vissa brott kan gynna Sverigedemokraterna. Detta är naturligtvis helt vansinnigt. Gäller samma sak andra partier? Mörkar man rapporter om misshandelsfall på skolor på grund av att inte gynna partier som vill ha betyg i ordning och uppförande? Eller väljer de att inte rapportera om bidragsfusk eftersom det kan gynna partier som vill ha hårdare kontroll över bidragsutbetalningar?

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten, Kent Ekeroth, meddelande på kvällen den tionde januari att han JO-anmält både Polisen och polischefen. Inget kunde vara mer rätt. I denna härva kommer huvuden behöva rulla.

Efter Nyheter Idags avslöjande om incidenterna på ungdomsfestivalen i Stockholm beskrev expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, medias mörkläggning som en myt. Avslöjandet måste ha tagit herr Mattsson med byxorna nere och bevisar att de nya alternativa medierna behövs i den svenska samhällsdebatten. Trots dagarnas avslöjande är jag dock övertygad om att allt snart kommer vara som vanligt igen. Invandrargäng kommer beskrivas som ”ungdomsgäng”, IS-soldater kommer beskrivas som ”Svenska IS-krigare” och massövergrepp kommer glömmas bort i massmedias välsorterade nyhetsflöde.

 

Pontus Andersson

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner