Situation Malmö

Medierna är tysta medan antisemitismen normaliseras

Medierna är tysta medan antisemitismen normaliseras
september 01
10:39 2018

Nima Gholam Ali Pour förvånas över tystnaden i medierna omkring Adrian Kabas och Hillevi Larssons riksdagskandidaturer.

Det skrivs mycket om olika kandidaters bakgrund just nu. Det är viktigt att väljarna får reda på allt innan de röstar och det är mediernas uppgift att granska makthavarna. Däremot är det märkligt hur tyst det har varit omkring vissa namn på Socialdemokraternas riksdagslista här i Malmö.

Adrian Kaba som flera gånger har uttryckt sig antisemitiskt står på plats 15 på Socialdemokraternas riksdagslista. 2012 så skrev Kaba om att det fanns en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” mot muslimer och att terroristen Anders Behring Breivik var en del av denna konspiration. Redan då kunde Expo visa att Adrian Kaba flera gånger på sociala medier skrivit antisemitiska uttalanden.

Två år senare påstod Adrian Kaba att terrorgruppen IS tränats av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Då skrev en representant för judiska församlingen till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh:

Jag har med förfäran sett de uppenbart antisemitiska konspirationsfantasier om Mossad och IS som din partikamrat Adrian Kaba okritiskt förmedlat på Facebook. Lägger man ihop hans tidigare uttalanden om en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning så kan jag inte annat än tro att han är antisemit.

Fast medierna i Skåne har inte skrivit ett ord om att en person som flera gånger uttryckt sig antisemitiskt hamnat på Socialdemokraternas riksdagslista i en stad som har problem med antisemitismen. Nu vet Malmöborna att man kan kandidera för Socialdemokraterna även om man flera gånger uttalat sig antisemitiskt. Socialdemokraterna väljer att ge legitimitet åt antisemiterna.

Hillevi Larsson är på plats 2 på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö. 2015 så deltog hon vid en demonstration där deltagarna skrek slagord om att man ska ”slakta judarna”. 2016 skulle hon tala vid konferensen ”Palestinians in Europe”. En av huvudtalarna vid denna konferens var Sheikh Ekrima Sa’id Sabri som är känd för sitt judehat. När medierna började granska Hillevi Larssons deltagande i konferensen så ställde hon in sitt deltagande.

Så hur kommer det sig att dessa socialdemokratiska kandidater som flera gånger har antingen uttryckt sig antisemitiskt eller haft samröre med antisemiter ändå hamnar på Socialdemokraternas riksdagslista? När jag ställde frågan till Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell, på en debatt som hade arrangerats av Vänskapsförbundet Sverige-Israel så valde han att påminna mig om att jag hade kritiserat Sverigedemokraterna innan jag blev medlem i Sverigedemokraterna. Med andra ord så kan inte Socialdemokraterna besvara varför Hillevi Larsson och Adrian Kaba, trots sin bakgrund, där man antingen uttalat sig antisemitiskt eller haft samröre med antisemiter, finns med på Socialdemokraternas riksdagslista.

Däremot är budskapet till Malmöborna tydligt. Antisemitism är nu normaliserad i Malmö. Det är inte något problem för Socialdemokraterna om man har uttalat sig antisemitiskt. Det verkar inte heller vara något problem för medierna när det finns socialdemokratiska riksdagsledamöter som har uttalat sig antisemitiskt eller haft samröre med antisemiter. Då är medierna villiga att glömma saker och ting.

De individer och aktörer som vill stärka antisemitismen i Malmö vet exakt vilket parti de ska rösta på. Socialdemokraterna har valt att genom sin riksdagslista basunera ut att de är det antisemitiska alternativet.

Och nästa gång några självgoda krönikörer på Sydsvenskan, Skånska Dagbladet eller Kvällsposten skriver någonting om hur man ska motverka antisemitismen, glöm inte hur tysta de var när Hillevi Larsson och Adrian Kaba hamnade på Socialdemokraternas riksdagslista. Om de verkligen vill motverka antisemitismen så är det dags att skriva det nu så att antisemitismen inte blir normaliserad i Malmö genom socialdemokratiska kandidater som Adrian Kaba och Hillevi Larsson. Om medierna förblir tysta så är budskapet att vissa partier kan lansera riksdagskandidater som har uttalat sig antisemitiskt eller haft samröre med antisemiter. Det är så antisemitismen normaliseras i Malmö.

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner