Situation Malmö

S i Malmö måste sluta flörta med extremister

S i Malmö måste sluta flörta med extremister
februari 27
08:50 2017

Nima Gholam Ali Pour förklarar hur de radikala inslagen bland vissa av Socialdemokraternas representanter i Malmö undergräver förtroendet för Malmö stads kamp mot antisemitism och våldsbejakande extremism.

På Malmö stads kommunfullmäktige den 26:e januari ställde Sverigedemokraternas kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson, en enkel fråga till Frida Trollmyr(S), kommunalråd med beredningsansvar för kultur, fritid och folkhälsa. Olsson undrade om Trollmyr var beredd att en gång för alla sätta ner foten och framöver säkerställa och garantera, att Malmö stad inte på något sätt riskerar att främja antisemitismen genom att upplåta lokaler till antidemokratiska och våldsbejakande föreningar och organisationer?

Bakgrunden till detta var “en palestinsk kulturafton” som hölls på Garaget den 8 januari, en kommunal mötesplats i Malmö. Arrangemanget var anordnat av Palestinska kulturföreningen tillsammans med Palestinska kulturhuset i Malmö. I själva verket så var det Fatah, det palestinska partiet som styr den palestinska myndigheten som låg bakom arrangemanget. På arrangemanget dansade man med en vapenattrapp och sjöng sånger som hyllade våld. Mer om detta skriver journalisten och chef för tankesmedjan PPI, Tobias Petersson.

Svaret från Trollmyr på Olssons enkla fråga väcker några frågetecken angående hur Socialdemokraterna förhåller sig till antisemitism och våldsbejakande extremism. Trollmyr menade bland annat att Fatah är “systerparti” till Socialdemokraterna.

Det är en sak att säga att man vill ha relationer med Fatah eftersom de representerar palestinierna. Det är en helt annan sak att kalla Fatah för “systerparti” och därmed mena att Socialdemokraterna och Fatah delar samma värdegrund.

Det finns flera exempel på hur Fatah systematiskt sprider antisemitism. Det finns exempel på hur Fatah spridit nazistiskt material på Twitter för att demonisera judarna. Det finns alltför många exempel där Fatah på sina officiella kanaler avbildar judarna som råttor, vargar eller ormar. Palestinska myndighetens officiella TV-kanal demoniserar judar ständigt. Den palestinska myndigheten avlönar fängslade terrorister och deras familjer vilket skapar incitament för fler palestinier att genomföra terrorattacker mot israeler. Så vad menar Frida Trollmyr när hon kallar Fatah för Socialdemokraternas ”systerparti”? Anammar hon Fatahs antisemitism? Anammar hon Fatahs stöd till terrorism? Vilken del av Fatahs ideologi anammar Frida Trollmyr? Jag misstänker att den frågan aldrig kommer att bli besvarad.

Malmö är en stad som både har problem med antisemitism och som försöker tackla problemet med våldsbejakande extremism. Samtidigt har Malmö socialdemokratiska kommunalråd som sympatiserar med ett palestinskt parti som stödjer terrorism och antisemitism. Kan vi verkligen ha förtroende för Frida Trollmyr och hennes socialdemokratiska kollegor? Delar de Fatahs värdegrund eller tar de ställning mot terrorism och antisemitism? Det är ännu en fråga som förmodligen inte kommer att bli besvarad.

Även om media inte följer upp det så har Socialdemokraterna flera politiker i Malmö som har en problematisk värdegrund. Adrian Kaba representerar fortfarande Socialdemokraterna i Malmö stads kommunfullmäktige. För de som inte minns så har Adrian Kaba flera gånger uttalat sig antisemitiskt. 2012 skrev han att den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik inte var en “ensam galning” utan var konsekvensen av en “judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. Samma år skrev han att sionismen ska “som en led i European Defence League och Counterjihadrörelsen etnisk rensa Europa från muslimerna”. 2014 menade Kaba att ISIS hade tränats av israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Kabas uttalanden har gjort honom till en internationellt känd antisemit som skadar bilden av Malmö utomlands. Men han får fortfarande representera Socialdemokraterna i Malmö stads kommunfullmäktige.

Emil Svensson är en annan udda figur med märkliga åsikter som representerar Socialdemokraterna i Malmö stads kommunfullmäktige. 2004 sa han följande om diktaturen i Kuba:

“Det kubanska samhället har en demokratiskt uppbyggnad och Castro väljs också, men precis som alla system har det sina för- och nackdelar.”

Eftersom att Emil Svensson inte är någon Sverigedemokrat så har media inte frågat honom om han fortfarande anser att Kuba har en “demokratiskt uppbyggnad” och vad det där egentligen betydde.

Med sådana representanter så har Socialdemokraterna i Malmö mycket att bevisa innan man på allvar kan ha förtroende för att de verkligen kan eller vill motverka antisemitism eller våldsbejakande extremism. Att ett socialdemokratiskt kommunalråd uttrycker stöd för Fatah i kommunfullmäktige är inte ett steg i rätt riktning.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner