Situation Malmö

Schönströms fantasier äventyrar Malmös säkerhet

Schönströms fantasier äventyrar Malmös säkerhet
november 26
09:04 2015

Nima Gholam Ali Pour kommenterar Andreas Schönströms “avslöjande” om att högerextremismen är det stora hotet mot Sverige.

Förra veckan avslöjade Malmös socialdemokratiska kommunalråd Andreas Schönström, som bland annat ansvarar för trygghet- och säkerhetsfrågor, helt nya uppgifter för Sverige. Det finns ett hot mot oss som är mycket farligare än islamismen menade Schönström: Högerextremismen.

Detta är nyheter för bland annat Säkerhetspolisen som i sin senaste årsrapport skriver ett påstående som är så tydligt att den inte kan misstolkas:

“Det allvarligaste attentatshotet mot Sverige idag kommer från al-Qaidainspirerade personer och grupper. Detta ryms inom det som kallas våldsbejakande islamism.”

Flera avsnitt i Säkerhetspolisens senaste årsrapport handlar om våldsbejakande islamism medans högerextremismen inte lyfts fram som något större hot för tillfället. Så vad Schönström lägger fram är helt nya uppgifter. Eftersom Schönström är ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor i Malmö så måste man utgå ifrån att han vet vad han pratar om. Kommer media nu följa upp det här och fråga Schönström vilken rapport eller kartläggning han refererar till? Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan. Men så fungerar inte saker och ting i Malmö. I Malmö har ett socialdemokratiskt kommunalråd rätten att vara inkompetent.

Men det är ändå rätt allvarligt att den person i Malmö som ska vara ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor inte har någon aning om vad som hotar tryggheten och säkerheten i Malmö. Attackerna i Paris var startskottet på en islamistisk terroristkampanj mot Europa som kommer pågå länge. Denna terroristkampanj kommer även kräva att socialdemokratiska kommunpolitiker, vars inkompetens länge tolererats som en del av den enkla tillvaro vi har i Sverige, skärper till sig. Med andra ord så går det inte längre att kvotera in mindre kompetenta politiker som inte vet vad de gör.

Det är inte acceptabelt längre att den person som har ansvar för trygghet- och säkerhetsfrågor i Sveriges tredje största stad inte har läst grundläggande rapporter som de flesta som är intresserade av trygghet och säkerhet har läst. Förmodligen får Schönström en bra lön i sin roll som kommunalråd och då borde han ta sig tid och fördjupa sig i sina ansvarsområden. Man kan inte påstå saker som inte stämmer i sådana viktiga frågor. 130 människor mördades av islamister i Paris. Frågorna som Schönström har ett ansvar för men inte verkar veta så mycket om avgör om människor kommer få leva eller dö.

Om jag bodde i en by i Jämtland med 300 invånare så skulle det vara mysigt att ha ett klumpigt kommunalråd som Andreas Schönström som sa lustiga saker ibland. Men jag lever i Malmö, en stad som på grund av sitt geografiska läge och den migrationskris som Europa genomgår är utsatt för stora risker. Upplopp har ägt rum i Malmös invandrartäta förorter och kommer äga rum i framtiden igen. Judar i Malmö är utsatta för hot på grund av importerad antisemitism. Just nu har vi ingen aning om vilka som egentligen kommer hit till Malmö från ISIS-kalifatet. Vi har inte råd i en sådan situation att ha förvirrade kommunalråd som har fantasier om någon sorts högerextremism som hotar Sverige.

Kommunpolitiken kommer få en större roll i kampen mot terrorism eftersom förebyggande åtgärder och samverkan mellan kommunala förvaltningar är en viktig del i kampen mot islamistisk terrorism. Vi kan debattera om hur vi ska försvara oss mot hotet, men ledande politiker måste åtminstone vara överens om vad hotet är.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner