Situation Malmö

Skärp dig Rubin!

Skärp dig Rubin!
december 24
11:58 2015

Nima Gholam Ali Pour uppmanar Anders Rubin(S) att agera innan skandalen omkring Palestinska Rättvisecentrets aktiviteter i Malmös skolor förvärras.

Det öppna brevet från Tobias Petersson som publicerades i Situation Malmö förra veckan avslöjade att Malmös skolor har problem när det gäller skolans värdegrund. Flera bilder visar hur Palestinska Rättvisecentret delar ut undervisningsmaterial som förnekar Israels existens, till barn. Bilderna visar att händelsen äger rum i skollokaler, som enligt Palestinska Rättvisecentret finns i Malmö. Undervisningsmaterialet förhärligar militanta handlingar.

Min första reaktion är att så länge jag inte får veta vad som egentligen har hänt så har jag inte tagit mitt ansvar som ledamot i Malmö stads grundskolenämnd. Det finns en stor risk att det här kan ha hänt i en kommunal skola. I bilder som jag och även Anders Rubin har tagit del av så kan man se att utanför klassrummen så finns det många skåp som visar att det här kan vara en större kommunal skola, och inte en friskola.

Vare sig det är en kommunal skola eller en friskola så visar bilderna att undervisningsmaterialet delas ut i ett klassrum där elever som går i mellanstadiet sitter. Som skolpolitiker i Malmö stad är det viktigt att motarbeta all verksamhet i skolsammanhang som kan leda till radikalisering. Friskolor som uppmuntrar elever att hata Israel och uppmuntrar barn att genomföra militanta handlingar mot Israel är ett problem som måste hanteras. Det går inte att skjuta ifrån sig ansvaret.

Anders Rubin menar att han inte kan arabiska och därmed vet han inte vilken skola som Palestinska Rättvisecentret delar ut sitt undervisningsmaterial i. Att Rubin vågar påstå något sådant är ren arrogans från hans sida. Palestinska Rättvisecentret har goda kontakter med Socialdemokraterna och har haft gemensamma arrangemang med Malmö stad.

Ledande socialdemokrater från Malmö som riksdagsledamoten Hillevi Larsson har haft möten med Palestinska Rättvisecentret. Även utrikesminister Margot Wallström har haft möten med Palestinska Rättvisecentret. Anders Rubin behöver inte kunna arabiska för att ta reda på i vilken skola Palestinska Rättvisecentret har delat ut sitt undervisningsmaterial. Han behöver endast lyfta på telefonluren.

Skärmavbild 2015-12-24 kl. 12.56.15

Skärmavbild 2015-12-24 kl. 12.57.11

Det här är inte en marginell organisation. Palestinska Rättvisecentret som delat ut detta undervisningsmaterial är en organisation som är en samarbetspartner till både Socialdemokraterna och Malmö stad. Anders Rubin kan lätt få reda på vilken skola de var i. Han vägrar göra detta. Anders Rubin vägrar ta sitt ansvar. Frågan är varför.

I min roll som ledamot i grundskolenämnden har jag redan mejlat Palestinska Rättvisecentret och frågat vilken skola de besökte. Eftersom risken fanns att det här var en kommunal skola i Malmö så var det en självklarhet för mig att kontakta Palestinska Rättvisecentret. Jag har fått tips av olika personer som besökt Palestinska Rättvisecentrets Facebook-sida och känner igen klassrummen från bilderna och känner igen skolan. De tips som jag har fått har jag följt upp och jag har mejlat rektorer för att få någon sorts bekräftelse om bilderna kommer från deras skola. För mig är det en självklarhet att frågetecknen ska redas ut. Sverigedemokraternas grupp i Malmö stads grundskolenämnd kommer skicka ett brev till grundskoleförvaltningen med frågor omkring denna händelse.

Vi har sett bilder av ett klassrum där undervisningsmaterial som uppmuntrar barn att agera våldsamt sprids. SD-gruppen i Malmö stads grundskolenämnd inser vilket ansvar man har. Sen kan man tycka vad man vill om Israel-Palestina konflikten. Jag har mina åsikter om den konflikten och jag har all respekt för de som har andra åsikter. Men när man får se ett klassrum i Malmö där elever får undervisningsmaterial som innehåller extremism, då har alla skolpolitiker i Malmö ett ansvar, vilken åsikt man än har om Israel-Palestina konflikten. Vi ska se till att eleverna får ett undervisningsmaterial som gynnar elevernas lärande. Undervisningsmaterialet ska inte gynna någon part i en konflikt i Mellanöstern, utan det ska gynna eleverna. Att Anders Rubin inte inser detta är skandalöst.

Att israeliska ambassaden uppmärksammat denna händelse är ett tecken på hur allvarlig denna händelse är, och att det är viktigt att alla frågetecken reds ut ordentligt, vare sig Anders Rubin kan arabiska eller inte. Även Skånska Dagbladet har börjat följa utvecklingen. Om Peterssons anklagelser stämmer är det här inget mindre än en enorm skandal som kommer orsaka en internationell debatt om Socialdemokraternas roll i antisemitismen som skadat Malmös anseende. Som kommunalråd i Malmö stad med ansvar för skolan så bär Anders Rubin det yttersta ansvaret.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner