Situation Malmö

Sluta mörka sexövergrepp!

Sluta mörka sexövergrepp!
februari 09
08:45 2016

Sker det mörkläggning i etablerade medier? Nima Gholam Ali Pour visar hur en sådan mörkläggning har skett i Jämtland.

Det riktas mycket hat mot alternativa medier från etablerade medier. Det får mig att tänka på uttrycket: “Man ska inte kasta sten i glashus”. Kanske förekommer det någon spekulation eller till och med någon lögn då och då i någon av de alternativa medierna. Men å andra sidan så har etablerade medier i Sverige blivit experter på att mörklägga sexövergrepp. Så visst, alternativ media är inte perfekt men etablerad media försöker gång på gång mörklägga sexövergrepp där gärningsmännen är nyanlända.

I januari så inträffade en sådan mörkläggning i Jämtland. En kvinna, hennes bonusdotter och systerdotter blev förföljda och sexuellt ofredade på Storsjöbadet i Östersund. Kvinnan som blev utsatt beskriver sin kontakt med medierna på följande sätt:

“Jag kontaktade både LT och ÖP i första hand eftersom att jag faktiskt trodde att de skulle hjälpa mig, men de var inte intresserade av att prata med mig eller hjälpa mig att varna andra om det här, så jag provade att skriva till Fria Tider, som svarade väldigt fort och hjälpte mig att komma ut med det här.”

LT är Länstidningen Östersund och ÖP är Östersundsposten. Dessa två är Jämtlands två stora etablerade tidningar. Ingen av dem ville skriva om händelsen. Den 22 januari skrev Fria Tider en artikel om händelsen och först efter en kritikstorm i sociala medier så skrev Östersundsposten en artikel om händelsen den 24 januari.

Man kan tycka vad man vill om alternativa medier. När det gäller Fria Tider så är jag personligen mycket kritisk till den sidan. Men det är uppenbart att det skapas ett behov för alternativa medier när etablerade medier inte uppfyller medborgarnas behov. Här kontaktade en kvinna, som tillsammans med två andra tjejer hade blivit utsatt för sexuellt ofredande, etablerad media, och etablerad media avvisade henne. Ja, alternativ media ljuger ibland men etablerad media avvisar offer för sexbrott.

När det gäller det som hände i Jämtland så blev det värre. Kvinnan som blev utsatt för sexuellt ofredande skriver i sociala medier:

“ÖP lät mig läsa ORGINAL artikeln innan den skulle publiceras, och sedan när jag sa okej så ser jag nu att de ändrat om den.”

Därefter lägger kvinnan upp en bild på orginalartikeln från Österundsposten som skickades till henne via mejl. Östersundsposten har till exempel ändrat “utländskt killgäng” till endast “killgäng”. Man har även gjort mer radikala förändringar som skapar frågetecken. I ett citat från Storsjöbadets enhetschef kan man läsa i orginaltexten:

“Jag har instruerat min personal att de ska vara mer aktiv mot den här gruppen. Vi vet ungefär vilka det rör sig om.”

I den redigerade artikeln så har Östersundsposten tagit bort detta citat.

Det finns alternativa medier som är riktigt dåliga och det finns alternativa medier som är rasistiska. När det gäller Fria Tider är jag mycket kritisk till just deras sajt på grund av delar av innehållet. Men det man kan konstatera är att på Avpixlat så finns det några galningar i kommentarsfältet men hos Östersundsposten verkar det finnas några galningar i redaktionen. Hur kan man få citat att försvinna? Hur kan man avvisa offer för sexbrott? Hur kan man sitta där och och redigera någons berättelse så det ska stämma överens med det som är politiskt korrekt? Låt oss vara ärliga. Vissa etablerade medier beter sig svinaktigt. Jag hittar inget annat ord än svinaktigt när en ung kvinna i Jämtland blir avvisad på det här sättet. Östersundsposten och Länstidningen Östersund borde skämmas.

Istället för att driva kampanjer mot alternativa medier så borde etablerade medier lära sig lite mer om etik och moral. Nästa gång en ung tjej ringer och berättar att ett utländskt killgäng skadat henne, rapportera om det utan att tänka på politiska konsekvenser. Sanningen är viktigare än politiska poäng. De som jobbar inom etablerade medier måste bestämma sig för om de är journalister eller valarbetare.

Till sist, medier finns för att människor ska veta vad som pågår. Om man vet att Östersundsposten eller Dagens Nyheter inte skriver vissa saker eller undviker vissa ämnen som är aktuella och relevanta, då läser man alternativa medier. Det spelar ingen roll om alternativa medier kallas “hatsajter”, “nyfascistiska” eller andra namn och etiketter som har en negativ klang. Människor vill ha sina nyheter. Frågan är vem som kan leverera dessa nyheter.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner