Situation Malmö

Stödet till Ibn Rushd måste upphöra

Stödet till Ibn Rushd måste upphöra
juli 25
17:30 2018

Nima Gholam Ali Pour skriver om Ibn Rushds gåvor till representanter för Malmö stad samt ställer frågan hur en organisation som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet kan få så mycket stöd från politiker, myndigheter och kommuner.

Ibn Rushd är enligt egen utsago ett muslimskt studieförbund som vill stödja och utveckla människors möjlighet till att organisera sig i föreningar och organisationer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har på sin hemsida en rapport som beskriver Ibn Rushd som en organisation med kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Ibn Rushd är även en av arrangörerna bakom det årliga arrangemanget ”Muslimska familjedagarna”, som varje år bjuder in talare med kopplingar till Muslimska Brödraskapet eller talare som uttrycker sig nedvärderande om kvinnor, judar, homosexuella och andra grupper som förtrycks inom muslimska länder.

Trots all den kritik som Ibn Rushd fått genom åren och trots allt det underlag som visar att Ibn Rushd ägnar sig åt att sprida hat och extremism så har svenska politiker och myndigheter fortsatt att ge stöd till detta ”studieförbund”.

Folkbildningsrådet som har fått uppdrag av riksdagen och regeringen att fördela de pengar som staten ger till folkbildningen gav 32 miljoner kr till Ibn Rushd förra året enligt sin årsredovisning. Under 2017 gav Myndigheten för stöd till trossamfund 600 000 kr till Ibn Rushd för att de skulle medvetandegöra hot, våld och trakasserier mot muslimer i Sverige.

Förutom de statliga pengarna till Ibn Rushd så får Ibn Rushd även pengar på regional och kommunal nivå. Från Region Skåne så fick Ibn Rushd 854 000 kr förra året. Under 2018 ska Ibn Rushd få 707 000 kr från Region Skåne enligt kulturnämndens budget. Från Malmö stad så fick Ibn Rushd 820 000 kr förra året. Under 2018 så kommer Ibn Rushd få 841 000 kr från Malmö stad.

Att en organisation som har en islamistisk agenda får skattemedel är ett problem. Ibn Rushd står för värderingar som de flesta skattebetalare starkt tar avstånd från och som inte borde främjas med skattemedel. Trots att flera debattörer och politiker fört fram denna kritik under flera år fortsätter vissa myndigheter och politiker betala ut skattemedel till Ibn Rushd.

Ett annat problem är det aggressiva påverkansarbete som Ibn Rushd bedriver och som ibland gränsar till mutbrott. Den 19 juni publicerade Ibn Rushd Södra ett inlägg på sin Facebook-sida där de skriver följande:

”I torsdags var Ibn Rushd på invigningen av Malmö stads kulturförvaltnings nya lokaler! På plats överräckte vi en välkomstgåva till kulturförvaltningens nya kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.”

ibnrushd

Detta inlägg togs bort av Ibn Rushd efter att Malmöbon Ardavan Khoshnood skrev ett blogginlägg och undrade om ”välkomstgåvan” räknas som en muta. Efter att jag länkat till Khoshnoods blogginlägg i sociala medier så fick jag snabbt ett mejl från en kommunikatör från Malmö stads kulturförvaltning med en lista på alla gåvor som kulturförvaltningen hade fått i samband med invigningen av sina lokaler.

Att flera andra organisationer ger gåvor till Malmö stads kulturförvaltning mildrar inte problematiken omkring att Malmö stads kulturförvaltning tar emot gåvor från Ibn Rushd, en organisation som man ger bidrag till, och att Ibn Rushd ger sådana gåvor till en kommunal förvaltning som man tar emot bidrag av.

Men det finns även fler representanter från Malmö stad som tar emot gåvor från Ibn Rushd. När Ibn Rushd arrangerade ett Eid-firande i Malmö så var kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh(S) uppe på scen och talade. När hon hade talat färdigt fick hon en tröja av Ibn Rushd som ”ett minne”.

Jammeh_tar_emot_tröja

Många kanske tänker att det är tramsigt att kalla enkla gåvor för mutor. Men faktum är att Ibn Rushd tar emot skattemedel från Malmö stad och det är ett problem att Ibn Rushd försöker påverka Malmö stads politiker och tjänstemän genom att ge dem gåvor.

Att höga tjänstemän och socialdemokratiska politiker legitimerar en organisation som Ibn Rushd genom att ta emot deras gåvor och tala på deras arrangemang är även ett problem, då MSB har pekat ut Ibn Rushd som en organisation som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet. De representanter för Malmö stad som ändå legitimerar Ibn Rushd menar antingen att MSB publicerar falska uppgifter, vilket är en allvarlig anklagelse, eller att Malmö stad ska samarbeta med och stödja organisationer som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

Det råder inga tvivel om vilka värderingar som Ibn Rushd spridit de senaste åren. Kritiken har haglat mot Ibn Rushd från alla håll. Trots det fortsätter Ibn Rushd ge utrymme till extremister. Det är uppenbart att det inte är något sammanträffande eller misstag att Ibn Rushd gång på gång bjuder in extremister för att tala. Ändå fortsätter politiker och myndigheter finansiera Ibn Rushd med skattebetalarnas pengar.

Att Ibn Rushd har en vana att utsätta sina kritiker för personangrepp gör situationen ännu mer problematisk. Efter att MSB publicerat sin rapport så använde Ibn Rushd sin hemsida för att rikta ett personangrepp mot rapportförfattarna Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani och anklagade dem för att använda sig av ”islamofobiska och rasistiska konspirationsidéer”. Ett ”studieförbund” som är finansierad av skattemedel använder sin hemsida för att genomföra karaktärsmord på tre akademiker som helt enkelt genomfört sitt jobb och skrivit en rapport för en statlig myndighet i Sverige. Det är så Ibn Rushd använder skattebetalarnas pengar.

Den nära relation som vissa av Malmö stads representanter har med Ibn Rushd är problematisk. Det är problematiskt både på grund av att representanter för Malmö stad borde inte ta emot gåvor från en organisation som får bidrag från Malmö stad men det är ett problem även på grund av att det finns alltför mycket underlag som visar att Ibn Rushd representerar extrema åsikter och har kopplingar med det islamistiska Muslimska Brödraskapet.

Det är dags att ställa några enkla frågor till Katrin Stjernfeldt Jammeh och andra politiker som stödjer Ibn Rushd: Hur förhåller ni er till det faktum att Ibn Rushd har kopplingar till Muslimska Brödraskapet? Hur förhåller ni er till det faktum att Ibn Rushd fortsätter ge utrymme till extremister?

Svenska skattebetalare kan inte i all evighet finansiera islamistiska organisationer utan att politikerna får besvara några enkla frågor om varför denna finansiering äger rum överhuvudtaget.

Nima Gholam Ali Pour

 

 

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner