Situation Malmö

Stora HBTQ-förändringar på Malmös stadsbibliotek

Stora HBTQ-förändringar på Malmös stadsbibliotek
mars 18
11:43 2016

Slut med könade toaletter. “Genuspåsar” till förskolebarn. Allt detta och mer kommer komma till Malmös stadsbibliotek i år.

I rapporten “HBTQ-arbetet på Stadsbiblioteket i Malmö 2015-2016” beskriver stadsbiblioteket i Malmö de förändringar som ska komma när biblioteket ska anpassas till HBTQ-personer. Ett av förslagen i rapporten är att ta bort könade toalettskyltar på toaletterna i entrén.

Även språkbruket ska regleras enligt denna rapport. Om språkbruket skriver stadsbiblioteket följande i rapporten:

“Stadsbiblioteket ska genomgående använda ett inkluderande språk. Det innebär bland annat att vi använder formuleringar och ord som inte förstärker heteronormativa och könsstereotypa fördomar.

Exempel som bär fördom: På avdelningen för teknik kan besökaren snabbt hitta det han söker.

Neutralt alternativ: På avdelningen för teknik kan våra besökare snabbt hitta det de söker.”

Enligt stadsbiblioteket blir det därmed fel att använda ordet “han”. Rapporten varnar i en konspiratorisk ton för “tokenism”:

“Om vi vill öka mångfalden ska vi göra det på riktigt. Ett exempel på tokenism är att ta in en person som identifierar sig som till exempel trans eller queer i en grupp som sedan tidigare bara består av cis-personer, men ändå inte ge hen någon makt att påverka resultatet av gruppens arbete, hen finns bara med som ett alibi.”

Enligt intervjuer med stadsbibliotekets personal, som presenteras i rapporten, så kommer förändringen vara stor och märkbar. Ett nytt inslag i stadsbibliotekets arbete kommer att vara “genuspåsar som lånas ut till förskolor”.

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner