Situation Malmö

Svar på Fausta Marianovics debattartikel

Svar på Fausta Marianovics debattartikel
mars 09
13:18 2016

Situation Malmö ger idag Malmöbon Christer Arkemyr chansen att replikera på Fausta Marianovićs debattartikel på SVT opinion från den 7:e mars. Såhär lyder Christers svar. 

Fausta,

Jag kan förstå att du blir frustrerad över hur flyktingpolitiken löses, men att inte inse att det går inte och lösa med öppna gränser är fel. Om alla gränser skulle öppnas mot EU kommer inte bara flyktingar utan även migranter som söker sig ut i Europa enbart för ekonomisk vinning. EU kan inte klara av att ge alla som vill ha det bättre en möjlighet att bosätta sig i EU utan att man kan ge något tillbaka till det land man bosätter sig i.

Det är ingen som vill hägna in dig eller någon annan som bor i Europa utan det är var och en fritt att ge sig ut från Europa. Att jämföra det med att sätta upp gränser mot andra länder för att få ner antalet flyktingar från länder utan för Europa är fel.

Att skicka tillbaka folk till kriget är det inte tal om, dom som inte får asyl får det på förhoppningsvis sakliga grunder. Det är ingen inom Europa som vill skicka någon tillbaka till något krig.

Att det är ett hot mot välfärden är riktigt om inte regeringarna kan hantera situationen med asylsökande. Att naivt tro att vi kan hantera dessa massor utan konsekvenser är fel. Som det är idag belastar asylkostnaden vårt samhälle med oerhörda summor, pengar som skulle gått till välfärden för våra äldre, skolor, sjukhus, pensionärer, att ta bort resurser från dessa är att urholka vår välfärd.

Du vet liksom jag att du inte kommer att fly. För det finns inte något bättre val än att leva och bo i Europa. Allt beror på vilka premisser man vill leva efter. Jag vill leva i ett land med trygghet och välfärd för oss och våra efterkommande. Inte i ett land där otryggheten och välfärden är satt ur spel på grund av att regeringen inte kan förstå och hantera situationen.

Det finns inget ”mitt Europa” det är antingen vårt eller ingens. Att se det som ”mitt” är egoistiskt. EU är en sammanslagning av medlemsländer för att ge ett bättre Europa till medborgarna inom Europa. Ingen hindrar dig att delta i från att hjälpa andra människor. Jag önskar att alla som vill det också då gör det på alla sätt. Även om det krävs att man tar hem dom till sig och ger dom mat och husrum. Men när det kommer till kritan så talar man mer än man lovar.

Att media spelar en stor roll i hela situationen är uppenbar. Tyvärr ger dom aldrig en rättvis bild av allt. Bara det som dom själv tycker är viktigt syns.

Att du talar om ett spöke, ”flyktingspöket”. låter märkligt, vi som förstod vad som höll på att hända visste långt innan att detta skulle ske, att man inte kunde klara av situationen med flyktingarna, så dom var inga spöken, bara en realitet av verkligheten.

Att inte flyktingarna respektera lag och ordning i dom länder dom befinner sig i gör att det landet måste ta till metoder som inte är roliga för dom som utsätts för det. Jag kan förstå deras desperation om att inte få komma vidare, men då får dom också ta konsekvenserna av sina handlingar.

Att se det som att EU står för hyckleri, etisk, moraliskt haveri är fel, att lasta hela EU för ett lands handlingar kan inte vara rätt.

Hade EU stått upp för dom förordningar man skapat för att kontrollera asylsökande/migration mot EU, Dublinförordningen, hade det varit mycket enklare att reglera flyktingströmmen. Nu lät EU situationen gå överstyr utan att ingripa tills situationen var utom kontroll. Nu får man betala priset för det. EU har misslyckats kapitalt med att hantera situationen.

Det är inte frågan om boende, det är frågan om vi ekonomiskt kan klara av asylsökandet! Att bara slänga ut människor i boenden som vi inte använder löser inte några problem, det bara skapar fler. Det verkar som du inte förstår att vi måste ta hand om dom också, ge dom en möjlighet att få komma in i det svenska samhället. Vi måste ge dom möjlighet till skola, omsorg, jobb, egen bostad, att ge dom en möjlighet att integreras i det svenska samhället. Vi kan inte bara överge dom på första bästa plats utan vettig levnadsstandard. Idag sitter asylsökande på tillfälliga boende som var meningen att dom skulle vara på en kort tid, med det är inte så, dom kan vara kvar där i månader, år. Varför? För att vi kan inte avgöra deras asylansökan fort nog! Mänskligt? Rätt till ett fritt liv? Nej!

Öppna gränserna och se vad som händer? Vi vet redan idag vad som händer. Sverige kan inte hantera det, varken ekonomiskt eller mänskligt. Det du föreslår är direkt omänskligt eller rättvist mot dom som kommer hit.

Vi lever i en påstådd demokrati, men vår regering bryr sig inte om vad vi vill. Bara vad dom får för röster i valet. Så det svenska folket får vara tyst.

 

Christer Arkemyr

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner