Situation Malmö

Sverige behöver en debatt om islam

Sverige behöver en debatt om islam
april 13
07:59 2016

Nima Gholam Ali Pour förklarar varför etablissemanget har nått vägs ände när det gäller självcensuren om islam.

Sverige var det första landet i världen som fick en tryckfrihetslag. Sverige fick en tryckfrihetsförordning redan 1766. När vi idag är livrädda för att avbilda profeten Muhammed och ägnar oss åt alla möjliga sorters självcensur vare sig det handlar om islam, invandring eller sexuella övergrepp som begås av nyanlända invandrare, så är det viktigt att komma ihåg att Sverige en gång i tiden visade resten av världen hur man ska bekämpa censur och berätta obekväma sanningar.

Vänsterns förkärlek för självcensur gör mig nyfiken. Jag kan förstå att man ett tag ägnar sig åt självcensur. Kanske är det omedvetetet. Kanske är det en rutin. Men någon gång måste man undra vad det är man censurerar. Jag väntar fortfarande på att svenska debattörer ska påbörja en debatt om islam.

Här har vi en religion som befinner sig i en kris. Världens farligaste terroristorganisationer hämtar inspiration från islam samtidigt som dessa terroristorganisationer genom sina referenser till islam rekryterar muslimer här i Sverige. På samma gång så hotar islam grundläggande värderingar som funnits i Sverige väldigt länge. Vi får inte avbilda profeten Muhammed och vi får inte säga eller skriva något kritiskt om islam. Gör vi det så är vi islamofober. Uttalar man sig kritiskt om islam så kan man också utsättas för dödshot. En sådan situation kräver en debatt om vi ska undvika konflikt.

Det märkliga är att vi inte har haft den där debatten där vi kommer fram till att jag och många andra har fel om islam, och Expo och Islamiska förbundet har rätt om islam. Utan någon debatt har man helt enkelt börjat stämpla vissa människor med kritiska åsikter om islam som islamofober. Att ens vilja diskutera islam ur ett kritiskt perspektiv kan leda till att man blir stämplad som islamofob. Den enda vägen som vi har att förhålla oss till islam, för att inte kallas islamofober, är att nicka och säga “javisst herr Muhammed”.

Tänk ordentligt nu. Om jag och många andra har fel om islam så måste vi ha haft en debatt där vi prövat våra argument. När hade vi den debatten? När fick jag och de som är kritiska till islam debattera med de som säger att det är Sverige som ska anpassa sig till islam. Mina artiklar om islam och de argument jag presenterar har väckt intresse i Danmark, Norge och till och med i USA. Men i Sverige är media inte intresserad av någon islam-debatt. Är det inte rent vansinne att etablissemanget i Sverige, utan någon debatt, bestämt sig för att alla kritiska åsikter om islam är rasism?

Men samtidigt så skapar en frånvaro av debatt en situation där alla har rätt och fel. Eftersom allmänheten inte har fått tillfälle att bedöma olika argument om islam så har alla fel samtidigt som alla har rätt. Istället för en saklig debatt så börjar allt handla om intressen. Om man jobbar för Dagens Nyheter så tycker man att Peter Wolodarski alltid har rätt om islam, även om han skulle ha fel. Om man läser Avpixlat så tycker man nog att Kent Ekeroth alltid har rätt om islam, även om han skulle ha fel. Så ser debattklimatet ut i Sverige 2016. Vem har rätt och vem har fel har inte något med argument och förnuft att göra längre.

Tyvärr har vi politiker som tror att om de satsar massor av skattemedel för att förbätttra islams rykte så kommer folk börja tycka om islam. Propagandakampanjer fungerade inte i Sovjet och det kommer inte fungera i Sverige heller. En saklig debatt om islam där argumenten vägs mot varandra skulle övertyga människor att bli mindre misstänksamma mot islam. Men så som det är idag där vi endast får säga positiva saker om islam och inte får säga negativa saker om islam, gör så att många blir misstänksamma.

Det är inte något konstigt med det. Om vi endast fick säga positiva saker om Alexander Bard och kallades Bardofober så fort vi sa något kritiskt om Alexander Bard så skulle många ogilla Alexander Bard också. Människor tycker inte om att tystas ner. Den här idén om att alla ska älska islam trots att så många människor som vill skada oss hämtar inspiration från islam, fungerar inte. Islam är inte fredens religion och alla vet om det.

Vad folk vet om islam idag är att det är farligt att rita profeten Muhammed, att filmer som är kritiska gentemot islam kan leda till terrorattacker och att vi har muslimska organisationer i Sverige som tycker att insatser mot arrangerade äktenskap och hedersvåld är rasistiskt. En saklig debatt om islam där alla argument vägdes in skulle vara både i Sveriges intresse och religionsfrihetens intresse.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner