Situation Malmö

Sverige behöver fler politiska paradigmskiften

Sverige behöver fler politiska paradigmskiften
december 07
16:26 2015

Nima Gholam Ali Pour går igenom förändringarna som ska komma inom den politiska diskursen i Sverige och varför de är nödvändiga.

Sverige har genomgått ett paradigmskifte när det gäller invandringspolitiken. Alla de experter som skrev rapport efter rapport om att invandringen var bara positiv är mycket tysta just nu. Och så har vi kappvändarna, som Göran Greider, vars åsikt helt enkelt ändrades inom loppet av en månad. I oktober så skrev Greider följande i Metro:

“De europeiska regeringar som säger nej till ökat flyktingmottagande är inte bara skamligt osolidariska. De är också korkade när de tackar nej till en föryngring av sina befolkningar.”

I november när den rödgröna regeringen hade ändrat sin åsikt i invandringspolitiken så hade Greider också ändrat sina åsikter. I Expressen skriver han följande:

“Men även vänstern, inklusive många socialdemokrater och miljöpartister, har ibland kännetecknats av en ovilja att diskutera de stora utmaningar som ett flyktingmottagande av de dimensioner vi sett den senaste tiden innebär för ett samhälle. Ingen vill ju vara nationalist. Ingen vill riskera att anklagas för att gå SD:s eller rasismens ärenden. Men därigenom har den breda flyktingpositiva vänstern ofta låst sig ute från en realistisk diskussion.”

Man kan sitta och skratta åt det här men det är egentligen tragiskt att det finns personer i media vars uppgift är att rättfärdiga regeringens beslut. Media ska ju granska makten. Greider är ett exempel på hur låg kvalité innehållet i våra etablerade medier har. Det är inte bara kappvändare som presenteras som tongivande debattörer som är problemet. Ibland stöter man på ren okunnighet som får en att må illa.

Förra veckan så läste jag en artikel i Expressen där man gjorde en nyhet av att shiamuslimer protesterade mot ISIS. Vad Expressen glömde att nämna var att det inte finns några shiamuslimer inom ISIS och att ISIS mördar alla shiamuslimer eftersom ISIS är salafister och därmed sunnimuslimer. Alla shiamuslimer överallt i världen är emot ISIS. Det är mycket märkligt att Expressen helt och hållet missat konflikten mellan ISIS och shiamuslimer då ISIS är den mest uppmärksammade terroristorganisationen i världen just nu.

Samtidigt klagar dessa etablerade medier på att Avpixlat finns. Man kan ha olika åsikter om Avpixlat men de är åtminstone kritiska till makthavare. Jag tror faktiskt att många vill ha medier som är kritiska till makthavare och därför finns Avpixlat.

När jag har läst färdigt en artikel från Expressen eller Aftonbladet så känner jag att jag har konsumerat en produkt som har dålig kvalité. Det är massor av faktafel och helhetsbilden är förvrängd. Plötsligt så slår man ihop shiamuslimer och sunnimuslimer till en. Det verkar som om Sverige är en by med 100 människor och Expressen och Aftonbladet är byns tidningar som har en uppgift att bekräfta byns falska verklighetsbild. Man blir illamående för man har haft en bild av att Sverige är bättre än så. Tanken var att vi skulle ha kritiska medborgare i Sverige, inte byfånar och kappvändare.

Så mitt enkla tips till etablerade medier är att de borde höja kvalitén på utbudet och kasta ut regeringens representanter från redaktionerna. Om de nu så gärna vill göra sig av med alternativa medier så finns det bara ett sätt att göra det. Så länge etablerade medier levererar skräp till människor så kommer människor söka sig till andra medier. Detta har tidningar som till exempel Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten börjat förstå.

Förutom invandringspolitiken så behövs det flera paradigmskiften i svensk politik innan vi blir större än den där isolerade byn som har en mycket falsk verklighetsbild. Sverige kommer behöva medier som är aktiva i debatterna för att skapa dessa paradigmskiften.

Vi behöver ha en kritisk debatt om mångkulturalism. Göran Adamson försökte förklara och kritisera mångkulturalismen i en bok förra året och blev som av ett “sammanträffande” uppsagd från sitt jobb på Malmö Högskola och undervisar idag vid Köpenhamns Universitet. 2011 så uttryckte KDU en viss kritik mot mångkulturalism. Sedan dess har det varit tyst i KD-kretsar. Sverigedemokraterna är fortfarande det enda riksdagspartiet som är kritisk till normativ mångkulturalism. I resten av Europa så pågår en kritisk debatt om mångkulturalism och Sverige borde ansluta sig till den debatten. De flesta svenskar vet inte idag vad mångkulturalism är och ändå så har denna ideologi så mycket inflytande i hela samhället, från politiska församlingar till arbetsplatser.

Sverige behöver också ha en kritisk debatt omkring islams roll i Europa. Det här konceptet med att vi inte får rita av profeten Muhammed duger inte. Jag vill kunna rita av vem jag vill i det Europa som jag vill leva i, och ingen religion eller ideologi ska hindra mig ifrån att göra det. Idag finns det politiker och debattörer som faktiskt anser att man ska visa ständig respekt för någon krigsherre som levde på den arabiska halvön på 600-talet.

Om islam innebär att alla andra ska tvingas sluta uttrycka sig på ett specifikt sätt, så är det kanske en religion som kräver en kritisk granskning. I dagens Sverige har islam blivit en religion som kan hata och komma undan med det. Islam kan ha en syn på kvinnor som i en svensk kontext kan definieras som inget annat än kvinnofientlig. Det blir alltid någon sorts temporär kritik efter varje skandal som berör islam i Sverige men därefter försvinner den kritiska debatten och som genom ett mirakel blir islam åter igen “fredens religion”.

Det finns många frågor som behöver diskuteras på ett annat sätt i Sverige. Det svenska experimentet där man skulle tolerera allt och sakna en nationell kultur och värderingar har misslyckats. Post-Palme Sverige där svensk kultur var “bara barbariet” som Fredrik Reinfeldt sa, eller “midsommar och sådana töntiga saker” som Mona Sahlin sa, betraktas som ett ideologiskt misslyckande i internationella sammanhang. Den isolerade byn med de falska drömmarna måste öppna sina portar, möta en värld av utmaningar, och bli en stad full av visioner om en ljus framtid.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner