Situation Malmö

Vi måste markera mot extremism

Vi måste markera mot extremism
juni 08
10:58 2018

Nima Gholam Ali Pour menar att Momodou Jallows stöd till DFLP och dess militära gren ger ett grönt ljus till fler att stödja extremism och våld.

Den 18 mars publicerade Palestinska Nationella Motståndsbrigaderna, som är den militära grenen av Demokratiska Fronten för Palestinas Befrielse (DFLP), en artikel på sin hemsida. På bilder kan man se att Momodou Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö, som representerar Vänsterpartiet i riksdagen, tar emot ett pris från DFLP, en organisation som stödjer Bashar al-Assads regim.

Trots att man på bilderna ser DFLP:s fanor överallt så äger ceremonin rum i Vänsterpartiets lokaler i Malmö. Om man översätter delar av texten så lyder det så här:

”Comrade Momodou Jallow, a member of the Swedish parliament for the Left Party, gave a lengthy speech in which he spoke about the role of the Left Party in supporting the Palestinian cause not only in the parliament but on the ground and in the fields as well as through its adoption of many supporting projects and Palestinians visiting the Swedish parliament and establishing activities there.”

Den som vill kan kritisera översättningen. Det märkliga här är att en paramilitär organisation, som ser våldet som medel för att nå sina politiska mål, ger ett pris till en svensk riksdagsledamot. Ännu ett märkligt inslag är att denna riksdagsledamot uttrycker stöd för denna organisation.

Sverigedemokraterna har tidigare uppmärksammat DFLP:s närvaro i Malmö. SD har kritiserat att Grupp 194 som är en samarbetsorganisation till DFLP, får ekonomiskt stöd från Malmö stad.

Det vore intressant att veta hur ”comrade Momodou Jallow” har tjänat DFLP i Sveriges riksdag för att förtjäna detta pris. Självklart så undrar jag om Malmö stads ekonomiska stöd till Grupp 194 har något med detta att göra.  Tyvärr är Malmö en speciell stad där medier sitter tysta när Vänsterpartiets riksdagsledamöter prisas av paramilitära organisationer.

Låter man detta pågå så öppnar man dörren för extremism och antisemitism i Malmö. DFLP är extremister. Grupp 194 har publicerat antisemitiska bilder på sin Facebook-grupp. Vänsterpartiets samarbete med dessa grupper förtjänar mediauppmärksamhet och alla partier måste ta avstånd från samarbeten med våldsamma aktörer.

Faktum är att när Momodou Jallow hyllar DFLP och Palestinska Nationella Motståndsbrigaderna utan att kritiseras så är det ett grönt ljus för ungdomar i Malmö att hylla Hamas, IS eller Nationella motståndsrörelsen(NMR). Fler aktörer måste markera att samröre med våldsamma politiska organisationer får aldrig accepteras. Detta är grundläggande för att bekämpa extremism.

 

Nima Gholam Ali Pour

Vänsterpartiet

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner