Situation Malmö

Vilka är de utsatta i Malmö?

Vilka är de utsatta i Malmö?
oktober 15
17:09 2015

Det pratas ofta om islamofobi och om hur utsatta muslimer är. Nima Gholam Ali Pour gör en jämförelse mellan muslimer och Sverigedemokrater och deras utsatthet i dagens Malmö.

Den 3:e oktober deltog jag i manifestationen ”Våga Vägra Våld” som arrangerades av Sverigedemokraterna i Malmö, på Stortorget i Malmö. Några meter bort från alla människor som hade dykt upp för att protestera mot våldet, stod maskerade och hotfulla vänsterextremister. Eftersom Sverigedemokraterna hade arrangerat manifestationen mot våld och eftersom Sverigedemokrater talade på demonstrationen så tänkte vissa vänsterextremister att de hade rätten att sabotera denna manifestation genom att skrika glåpord och försöka överrösta talarna. Regeringsformen skriver om att man i Sverige har mötesfrihet. Men den dagen ville vänsterextremister ta ifrån oss vår mötesfrihet.

Sverigedemokraterna är Malmös tredje största parti och 24 171 malmöbor valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Det innebär att mer än var tionde malmöbo har förtroende för Sverigedemokraterna. Med andra ord så är Sverigedemokraterna ett parti som representerar tiotusentals människor i Malmö stad.

Man hör ofta från vänstern att det finns mycket islamofobi i samhället. Jag är säker på att om en muslimsk grupp hade hållit en manifestation på Malmös Stortorget så hade ingen stört dem. De hade inte behövt höra ord som ”horunge” eller bli nerputtade, bespottade och hotade. Men är man Sverigedemokrat så verkar det vara fritt fram. Så vem är egentligen utsatt i Malmö stad? För några år sedan var det några Israel-vänner som fick avbryta sin manifestation och lämna Stortorget, trots att de hade demonstrationstillstånd, eftersom polisen inte kunde beskydda dessa Israelvänner från motdemonstranterna. Så trots att man får höra om islamofobi så ofta så är det inte muslimerna som är en utsatt grupp i Malmö, utan det finns andra grupper som är mycket mer utsatta än muslimerna.

De utsatta grupperna i Malmö pratar man inte om. Vilken tidning eller debattör har någonsin sympatiserat med Sverigedemokrater som har svårigheter att hålla en manifestation på grund av att vänsterextremister hotar dessa Sverigedemokraters grundläggande friheter? Men när några muslimer i Eskilstuna av misstag orsakar en brand i sin egen moské så går flera statsråd och ledande politiker ut i media och vill stå upp för muslimers rättigheter och friheter.

Att utsättas för våld och trakasserier på grund av sin religion och etnicitet är lika vidrigt som att utsättas för våld och trakasserier på grund av sina politiska åsikter. Det låter självklart men det känns inte som om alla har riktigt accepterat detta.

En av motdemonstranterna från den 3:e oktober fick skriva i Sydsvenskan om hur utsatt han kände sig för att ha blivit filmad av personer med SD-jackor. Sydsvenskan kunde ha nämnt att vissa av deltagarna i denna motdemonstration var maskerade och agerade våldsamt, vilket förklarar varför man filmar dem. Sådant filmmaterial kan användas i en rättegång. Det bör tilläggas att även polisen filmade motdemonstrationen, eftersom det var uppenbart att om polisen inte hade funnits på plats så skulle dessa motdemonstranter kunnat ge sig på alla som deltog i manifestationen ”Våga Vägra Våld”. För alla, förutom Sydsvenskan, var det uppenbart att alla dessa motdemonstranter var potentiella våldsverkare som hade på alla möjliga sätt förberett sig för att med alla medel hindra manifestationen från att äga rum.

I Sverige borde man inte vara tvungen att ändra sin religion men man ska inte heller vara tvungen att ändra sina politiska åsikter. Vill man vara Sverigedemokrat så borde man få vara Sverigedemokrat utan att behöva känna sig rädd. Är det verkligen så svårt att vara överens om detta?

Sen kan man ju undra vad det är hos Sverigedemokraterna som provocerar. Sverigedemokraterna vill ha en restriktiv invandringspolitik. Islam vill att vi ska tro att en man som levde på 600-talet är mänsklighetens förebild och får inte kritiseras överhuvudtaget. Men det viktiga är att även provokativa påståenden måste uttryckas i ett demokratiskt samhälle. Mötesfriheten får inte inskränkas bara för att alla människor inte har samma åsikter. Demokratiska krafter i Malmö måste stå upp för sina meningsmotståndares mötesfrihet. Att vara passiv är att ta ställning mot mötesfriheten.

Att Sverigedemokraterna är mer utsatta i Malmö än vad muslimer är innebär inte att jag tar på mig offerkoftan. Jag tillhör ett parti som fick stöd från 800 000 svenskar i valet 2014. Sverigedemokraterna är ett parti som baserad på folkviljan har blivit en maktfaktor. Men faktum är att i dagens Malmö så finns det mer fientlighet och fobier gentemot Sverigedemokraterna än vad det finns mot muslimer. I Malmö stad är SD-jackan farligare att bära än slöjan.

 

Nima Gholam Ali Pour

Dela

Om författaren

Pontus Andersson

Pontus Andersson

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner