Situation Malmö

Zlatan föredrar svenskt men väljer bort Malmö

september 22
09:09 2015

I en stor intervju väljer Zlatan Ibrahimovic bort Malmö och menar att han helst vill bo i Stockholm. Samtidigt säger Ibrahimovic att han önskar att hans barn ska få komma in i det svenska samhället och ”umgås med svenska människor”.

I Zlatan Ibrahimovics intervju med Dagens Nyheter[1] så presenteras den ”nya Zlatan – en ekonomiskt måttfull tvåbarnsfar som hämtar på dagis”. Zlatan är inte ”vilden från Rosengård” längre, enligt DN. Han har mognat.

I intervjun säger Ibrahimovic att Malmö kommer alltid vara i hans hjärta men att han inte kan se sig själv bo i Malmö. Ibrahimovic menar att han föredrar Stockholm eftersom ”det är mycket större”, ”det finns fler alternativ” och ”det är lättare att röra sig” samt att ”det känns lite mer internationellt”.

Socialdemokraterna och andra aktörer på vänsterkanten har försökt använda sig av Zlatan Ibrahimovic som något sorts argument för att sälja Malmö som en framgångssaga. Socialdemokraterna i Malmö ville bland annat bygga en staty av Ibrahimovic.[2] Ibrahimovic har hittills varit känd som en ambassadör för Malmö. Inför Eurovision Song Contest i Malmö 2013 menade schlagergeneralen Christer Björkman att ”det finns ingen större ambassadör för Malmö än Zlatan”.[3] Men nu väljer Zlatan Stockholm framför Malmö.

Malmö har utvecklats till en stad som barnfamiljer flyttar ifrån. I Malmö stads befolkningsbokslut[4] 2015 så kan man se att majoriteten av hushållen i Malmö inte har några barn. 15 procent av hushållen har ett barn. 12 procent av hushållen har två barn. 6 procent av hushållen har tre barn eller fler. Med andra ord så flyttar man ifrån Malmö när familjen utökas.

Samtidigt menar Ibrahimovic att han vill att hans barn ska bo i Sverige men att ”dom ska få lära sig den svenska traditionen” och ”att dom ska få komma in i det svenska samhället” samt att de ska ”umgås med svenska människor. ” Med tanke på att Malmö profilerar sig som en mångkulturell stad där 43 procent av malmöborna har utländsk bakgrund så är det uppenbart att Zlatan Ibrahimovics preferenser inte ligger i linje med den vision som den rödgröna majoriteten i Malmö stad har.

[1]   http://fokus.dn.se/zlatan

[2]   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/lat-zlatan-sta-staty

[3]   http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article15965944.ab

[4]   http://malmo.se/download/18.36b261d714e4d980ad033fa/1436341595779/befolkningsbokslut2015.pdf

Dela

Fler artiklar

Situation Malmö på Twitter

Våra vänner